Aflat intr-o criza de credibilitate si simpatie majora, PSD cauta solutii, menite la a-l repozitiona in anul electoral 2008. Intrebarea la care incearca sa gaseasca raspuns strategii fostului partid de guvernamant este cum trebuie sa arate politicile
Aflat intr-o criza de credibilitate si simpatie majora, PSD cauta solutii, menite la a-l repozitiona in anul electoral 2008. Intrebarea la care incearca sa gaseasca raspuns strategii fostului partid de guvernamant este cum trebuie sa arate politicile si liderii PSD-2008 pentru ca partidul sa revina in forta in prim-plan.
Cu un Geoana care a reusit sa-si confirme neputinta si inconsistenta ca politician si lider veritabil, cu un Rus din ce in ce mai atacat si contestat, cu un Iliescu care se agita, asemeni unui strigoi apartinand unei alte epoci, social-democratii au nevoie de un lider pe care sa-l contrapuna lui Basescu.
Din pacate, in Romania, mitul tatucului atotputernic continua sa domine mentalul cetateanului si al alegatorului. Continuam sa ramanem tributari unui sistem de "real politic" in care liderul reprezinta locomotiva sau balastul unui partid.
Pe acest fond, observam in ultimul timp o incercare aproape neverosimila de a fi readus in discutie un fost lider PSD, al carui nume pana mai ieri echivala cu linsajul politico-mediatic. Adrian Nastase, politicianul care a reusit sa contabilizeze cea mai spectaculoasa crestere si decadere din istoria recenta a Romaniei, isi pregateste revenirea. Este aproape incredibil, dar se pare ca inca exista cativa "nostalgici", care-l vad pe Nastase o solutie pentru. Daca au existat fideli care sa-si inchipuie ca Napoleon se poate reintoarce din insula Elba direct pe tronul Frantei, de ce nu ar exista si acum indivizi care sa vada in Nastase o solutie? Pana la urma, pentru cei care vor sa uite comportamentul si atitudinea, care au generat in cele din urma "noaptea cutitelor lungi" de la hotel Confort, cand, practic, Nastase a fost abandonat total, acesta poate fi privit si ca victima. Parasirea sa, de catre multi dintre cei care nu ar fi existat politic fara sprijinul sau, ramane o discutie deschisa.
Dar doar in sarcina istoricilor, pentru ca, chiar si intr-o Romanie unde "el lider maximo" continua sa ramana dezideratul politicienilor, Nastase nu poate nici macar sa spere sa revina! Numele sau este confundat inca cu coruptia la cele mai inalte cote, cu dispretul profund pentru simplii cetateni, subordonati politic si chiar colegi din conducerea partidului, cu rapacitatea, arghirofilia si avaritia ajunse la cote incredibile.
Adrian Nastase este sinonim cu scaderea increderii cetatenilor in forta institutiilor statului, care au devenit in timpul guvernarii sale tot mai lipsite de credibilitate. Cu renasterea unei adevarate "camarille" de tip Carol II-lea, in care doamna Dana, Bitner, Petrache, acelasi Cocos, Finis, Truica, Sindie, Tesu si altii reprezentau adevaratul Guvern al Romaniei! Nimeni nu mai stia daca deciziile cu adevarat importante se luau in sedintele de Guvern sau in bucataria resedintei premierului!
Dar poate primul dintre pacatele fostului premier a ramas in amintirea presei, a cetatenilor, a colegilor de partid si a tuturor celor cu care venea in contact, aroganta infinita pe care o afisa. Puterea transforma chiar si caracterele foarte puternice, iar puterea absoluta transforma si urateste in mod absolut! Cei care incearca readucerea lui Nastase in prim-planul scenei publice risca sa-si atraga asupra lor toata lipsa de incredere si antipatia pe care le-a generat-o acest personaj in ultimii ani!
PS: Niciodata nu voi intelege cum un om dotat cu o inteligenta remarcabila, rafinat, cultivat probabil mai mult decat orice politician roman al zilelor noastre, abuzand de o eruditie reala, dotat cu calitati care-l recomandau ca lider autentic, a reusit sa fie realmente ucis de propriile slabiciuni, defecte si apucaturi! Mai rar ca intr-un singur om sa salasluiasca in asemenea masura demonul cunoasterii alaturi de cel al ratarii si trufiei absolute!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.