Un exemplar din specia calmarului urias, una dintre cele mai misterioase creaturi marine, a fost gasit esuat pe o plaja din Tasmania. LEGENDA SI ADEVAR. Considerat candva plasmuire a imaginatiei marinarilor timpurilor vechi, laolalta cu sirenele,
Un exemplar din specia calmarului urias, una dintre cele mai misterioase creaturi marine, a fost gasit esuat pe o plaja din Tasmania. LEGENDA SI ADEVAR. Considerat candva plasmuire a imaginatiei marinarilor timpurilor vechi, laolalta cu sirenele, intr-o vreme in care Leviathanul biblic era exemplul de netagaduit - si singurul - al existentei lui, calmarul urias (Architeuthis) a trebuit sa astepte pana pe 30 septembrie 2004 pentru a-si confirma, fara putinta de tagada, existenta. Atunci, National Science Museum of Japan si Ogasawara Whale Watching Association au reusit pentru prima data sa surprinda cu o camera subacvatica de luat vederi misterioasa creatura in mediul ei natural. Un an mai tarziu, cateva din cele 556 de fotografii realizate de echipa japoneza au fost date publicitatii pentru ca, in iarna anului trecut, noul film realizat pe 4 decembire, sa faca inconjurul planetei.   LIGA GIGANTILOR. Ramasita vie a unei lumi disparute, masurand in medie 13 metri, calmarul urias este secondat doar de Mesonychoteuthis hamiltoni, asa numitul calmar colos care, de dimensiuni aproape duble este, cel putin pana la ora actuala, cel mai mare organism viu descoperit pe Terra. Studiat foarte putin, mai ales datorita caracterului sau evaziv, Architeuthis este aproape exclusiv o fiinta a adancurilor, traind la adancimi intre 200 si 900 de metri. De aceea, aparitia pe plajele din toata lumea a unor specimene esuate constituie o permanenta sursa de ipoteze, dar si ocazia de a cerceta o fiinta ce parca vine de pe o alta planeta. "Exemplarul descoperit pe coasta vestica a statului insular Tasmania (parte a Commonwealth-ului australian, n.n.), este un specimen matur. Corpul, asa numita manta, masoara un metru, dar lungimea totala, pana in varful tentaculelor, este de aproape 8 metri si are o greutate de 250 de kilograme", a declarat Genefor Walker-Smith, custodele principal al Muzeului Tasmaniei. "Dar starea in care a fost descoperit calmarul, nu ne-a permis sa facem masuratori suficient de exacte. Vom lua insa cateva esantioane pentru studiu", precizeaza cercetatorul. Motivele pentru care creatura marina a ajuns pe plajele tasmaniene nu sunt pe deplin clarificate. Dar specialistii apreciaza ca, avand in vedere prezenta in zona de coasta a Austaliei a unor grupuri de casaloti, unicul pradator al calmarului urias, e posibil ca Architeuthis sa-si fi schimbat traseul de migratie si astfel sa fi esuat pe malurile izolate din apropierea portului Strahan.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.