Decizia de crestere a pensiilor este irevocabila si nu reprezinta o masura electorala, iar pensiile vor fi majorate in fiecare an, pe masura ce economia romaneasca se dezvolta, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. Seful Executivului, af
Decizia de crestere a pensiilor este irevocabila si nu reprezinta o masura electorala, iar pensiile vor fi majorate in fiecare an, pe masura ce economia romaneasca se dezvolta, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. Seful Executivului, aflat la Ardud, judetul Satu Mare, i-a asigurat pe cei 100 de pensionari veniti sa-l intampine ca hotararea sa de a majora pensiile este neschimbata, ca exista fondurile necesare si ca nu va ceda disputelor politice. Tariceanu a afirmat ca nu se va "lasa" si ca regreta ca, deocamdata, pensiile nu pot fi majorate cu o suma mai mare, informeaza Mediafax. Primul-ministru a tinut sa precizeze: "Unii analisti au adus in discutie posibilitatea ca majorarea pensiilor sa genereze inflatie. Vreau sa spun foarte clar, am discutat inclusiv cu guvernatorul Bancii Nationale care mi-a spus ca acest pericol nu exista. Exista insa un risc pe inflatie legat de cresterea necontrolata a salariilor, care trebuie avut in vedere atat in sectorul public, cat si privat", a spus Tariceanu.
Bolovanul pensiilor si avalansa salariilor
Purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, a precizat pentru ZIUA: "Daca ne referim strict la pensii si avand in vedere valoarea pensiei medii in Romania, evident ca influenta unei cresteri a acesteia asupra inflatiei este foarte redusa. Ar putea aparea o problema daca, prin cresterea pensiilor, s-ar majora deficitul bugetar, insa nu este cazul. Din punctul nostru de vedere, marele pericol pentru inflatie il reprezinta cresterea necontrolata a salariilor". Potrivit lui Stet, "valoarea punctului de pensie este legata direct de cea a salariului mediu brut pe economie. Daca, presupunem, teoretic, ca salariul mediu brut se dubleaza, evident ca si pensiile vor creste in consecinta si atunci vor influenta inflatia. De aceea, asa cum am aratat, o crestere importanta a nivelului salariilor duce la aparitia unui risc major in ceea ce priveste evolutia procesului de reducere a inflatiei".
Scaderea CAS scoate la lumina economia neagra
Diminuarea cotelor de CAS determina o colectare mai buna, incasarile la bugetul asigurarilor sociale indicand un excedent in raport cu anul trecut, ceea ce va permite acoperirea cresterii pensiilor, a sustinut presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu. El a aratat ca masurile Guvernului de diminuare a impozitului pe salarii concomitent cu diminuarea contributiilor sociale au dus la cresterea incasarilor, determinand iesirea la "lumina a economiei negre". Incasarile la bugetul asigurarilor sociale de stat au crescut in primul semestru cu 19,52%, la 11,39 miliarde de lei. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat recent ca nivelul contributiilor de asigurari sociale va fi diminuat pe parcursul anului viitor cu 6%, dar nu s-a luat o decizie daca scaderea cotei va fi aplicata la angajati sau angajatori.
Revenirea compensatelor de 90%
Seful Guvernului le-a mai spus pensionarilor ca medicamentele ar putea fi compensate, in cazul acestora, cu pana la 90% daca vor exista resurse financiare, iar sistemul electronic de monitorizare a cheltuielilor din sistemul medical va fi aplicat pana la inceputul anului viitor.
Premierul a mai vorbit despre compensarea la un nivel superior a medicamentelor pentru pensionari in urma cu o saptamana, cand a anuntat ca medicamentele compensate si cele folosite exclusiv in spitale vor fi cumparate prin licitatii la Bursa Romana de Marfuri, astfel incat produsele sa fie achizitionate in mod transparent si la un pret cat mai mic. (C.S.; G.M.; C.P.)
"Majorarea pensiilor ar fi aruncat in aer economia"
Premierul Tariceanu considera, in 20 iunie, ca adoptarea initiativei PSD privind majorarea pensiilor ar arunca in aer economia tarii. Tariceanu sustinea atunci ca cine propune o astfel de masura vrea de fapt sa castige capital politic.
"Ca prim-ministru doresc sa subliniez ca inteleg perfect problemele pensionarilor, aceasta asteptare fireasca si dorinta de a avea o pensie care sa le permita un trai decent. Este ceea ce si Guvernul isi doreste, dar, in acelasi timp, trebuie sa spun ca ceea ce Parlamentul a fost pe punctul de a hotari ieri (19 iunie-n.r.) nu putea fi pus in practica decat cu riscul aruncarii intregii economii in aer si a intregii evolutii pozitive a economiei", declara seful Executivului. Premierul amintea ca anul acesta pensiile au fost deja majorate cu 17%, ceea ce inseamna o crestere substantiala in conditiile in care inflatia nu mai este cum era in trecut. Tariceanu relata ca a discutat la Guvern cu o delegatie a PSD condusa de presedintele partidului, Mircea Geoana, in care impreuna cu ministrii Vosganian si Pacuraru a aratat care sunt implicatiile bugetare ale acestor propuneri. "Le-am demonstrat cu cea mai buna credinta ca aceste propuneri nu pot fi preluate de Guvern pentru ca aruncam tot bugetul in aer. Propunerile care s-au facut vizeaza cresterea pensiilor si a bugetului pensiilor cu 50%. Nicaieri, in nici o tara din lume nu se poate imagina cresterea dintr-o data a pensiilor cu 50%, dupa ce anul acesta am mai facut o crestere cu 17%", aprecia premierul, concluzionand: "Da foarte bine politic. Cine propune o astfel de masura spera sa castige capital politic, dar, in acelasi timp, trebuie sa ne gandim ce se intampla si la anul, daca economia isi mai permite sa plateasca aceleasi pensii". (Anca HRIBAN)
Chestionarul lui Basescu
Presedintele Traian Basescu i-a adresat, ieri seara, un set de intrebari primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, referitoare la aplicarea noii legi a pensiilor, mentionand ca problemele ridicate se vor regasi intr-o scrisoare care ii va fi trimisa premierului.
Basescu a spus ca vrea sa stie daca se vor modifica plafoanele de la care se acorda ajutoarele de incalzire pentru pensionari si plafoanele pentru retetele la medicamente. "Ii dam pensionarului 50 de lei la pensie si ii luam ajutorul de 80 de lei la incalzire . Se maresc pensiile si nu mai primesc oamenii medicamentele", a aratat Basescu. El a mai cerut o proiectie "destul de exacta" pana 2011 si una aproximativa pana in 2013 a sustenabilitatii bugetului asigurarilor sociale de stat.
Presedintele a vorbit si despre "marea" problema a legii, subliniind ca "pe saraci ii lasa tot in saracie iar pe cei cu pensii mari le creste si mai mult pensia". "Una e sa aplici 45% la un milion si alta la 10 milioane de lei. Eu cred ca avand in vedere efortul major bugetar era momentul ca acest efort sa se concentreze pe scoaterea din saracie lucie a celor cu pensii mici, adica un sistem ponderat de crestere si nu unul uniform", a aratat Basescu. El a adaugat ca vrea sa fie certa finantarea majorarii pensiilor, chiar daca va trebui sa intoarca legea la Parlament pentru aceasta. (R.A.)
PSD a pus ochii pe banii din privatizari
Pesedistii ataca sumele provenite din privatizare, sustinand ca toti banii proveniti din aceste surse sa fie varsati intr-un fond de pensii.
foto: Rompres Argumentul folosit de Mircea Geoana pentru initiativa PSD a fost acela ca statul roman trebuie sa-i despagubeasca pe cei care au muncit in socialism, asa cum ii despagubeste si pe proprietarii ale caror imobile au fost confiscate de comunisti. "Stim ca aceste surse nu sunt constante, stim ca aceste surse sunt extraordinare, dar nu este normal ca pe de o parte sa compensam fostii proprietari - ceea ce este corect - si sa nu compensam prin pensii mai decente sau bilete de tratament si medicamente compensate pe cei care reprezinta proprietarii din era de dinainte de 1989", a declarat presedintele PSD. El a anuntat ca partidul va initia un proiect de lege privind acest fond de pensii.
Geoana a spus ca nu i se pare exagerat ca toti banii din privatizari sa vina in fondurile de pensii. De altfel, presedintele PSD i-a transmis, ieri, presedintelui Traian Basescu, o scrisoare deschisa, in care ii solicita sa promulge "fara ezitare" legea privind majorarea punctului de pensie. (R.A.)
Statul, dator pentru compensatele din 2004
Farmacistii considera ca intentia Guvernului de a acorda medicamente compensate cu 90% pentru pensionari va necesita o dublare a fondurilor alocate pentru medicamente si desfiintarea plafoanelor, dupa ce statul a ramas dator farmaciilor cu 80 milioane lei dupa aplicarea aceleiasi masuri in 2004. "Au mai existat astfel de perioade, pe vremea Guvernului Nastase, cand statul a ramas cu datorii catre farmaciile care si-au depasit plafoanele de peste 800 de miliarde de lei vechi pe care nu si le-au achitat nici pana in momentul de fata", a declarat ieri, pentru NewsIn, presedintele Colegiului Farmacistilor, Dumitru Lupuleasa. El a apreciat intentia Executivului de a acorda medicamente compensate in proportie de 90% pentru pensionari, ca fiind o masura sociala care ar fi binevenita, daca ar fi facuta cu cap. "Guvernul trebuie sa stie foarte bine ce face pentru ca daca se mai schimba inca o data asa cum s-a intamplat in 2005, iar alearga farmaciile sa-si recupereze banii", a precizat Lupuleasa. (A.H.)
PC cu jalba la Presedintie
Conservatorii si reprezentanti ai pensionarilor se duc azi, la Cotroceni cu un apel catre presedinte pentru a-l convinge sa promulge legea pensiilor. Anuntul a fost facut ieri de purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, ce a mentionat ca discutiile privind lipsa resurselor bugetare pentru majorarea pensiilor reprezinta un pretext pentru a te opune promulgarii legii. "Daca presedintele a putut semna cresterea veniturilor demnitarilor cu 20%, trebuie sa foloseasca aceeasi masura si pentru pensionari" a afirmat Ciuca. El a precizat ca aceasta intarziere dezavantajeaza pensionarii, dar ca legea "mai devreme sau mai tarziu va fi promulgata". Ciuca a declarat ca daca Basescu nu promulga legea, "proiectul se va intoarce in Parlament, unde nu e obligatoriu sa se aduca amendamente, urmand sa fie trimis din nou catre Presedintie, iar dupa a doua examinare, seful statului este obligat sa promulge actul normativ". (C.A.)
Ionut Popescu: Automat inflatie
Fostul ministru de Finante Ionut Popescu ne-a declarat ieri ca majorarea pensiilor va duce la cresterea preturilor, deoarece aruncarea de noi bani in piata conduce automat la inflatie. El a precizat ca premierul Tariceanu se bazeaza, atunci cand spune ca aceasta majorare nu va duce la cresterea preturilor, pe faptul ca leul se afla intr-un proces de apreciere. "Cresterea preturilor la anumite produse va fi probabil compensata de scaderea la altele datorita aprecierii leului si importurilor masive care se inregistreaza", a sustinut Popescu. El a mentionat faptul ca este foarte important de vazut care va fi deficitul bugetar pe care Guvernul il va prognoza pentru anul viitor, pentru a se vedea care a fost impactul majorarii pensiilor. Fostul finantist s-a aratat, insa, sceptic in ceea ce priveste capacitatea Executivului de a raspunde la fel si in cazul majorarii salariilor. (C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.