Inca de anul trecut, cand a fost desemnata cea mai buna destinatie pentru investitii in cadrul emisiunii "A place in the sun", Romania se bucura de o atentie considerabila din partea investitorilor englezi, fie ei mici sau mari. In opinia lui Michael

Inca de anul trecut, cand a fost desemnata cea mai buna destinatie pentru investitii in cadrul emisiunii "A place in the sun", Romania se bucura de o atentie considerabila din partea investitorilor englezi, fie ei mici sau mari. In opinia lui Michael Johns, managing director al companiei britanice The Right Move Abroad, "La ora actuala, oamenii cumpara (proprietati in Romania, n.red.) pentru ca acestea sunt inca ieftine, insa cand preturile vor atinge niveluri similare celor din Spania si din celelalte tari vest-europene, cererea din partea investitorilor straini va scadea rapid".
Pentru moment insa, avand in vedere perspectivele economice pozitive si cererea inca nesatisfacuta de pe piata locala, Johns este de parere ca viitorul imobiliarului romanesc este unul optimist.
Si aceasta in ciuda faptului ca aparitia tot mai multor piete emergente duce oarecum la dispersia interesului investitorilor straini pe o arie mai larga.

Englezii vin in Bucuresti, dar "se indragostesc" de Brasov

Cat despre zonele preferate de britanici pentru investitii, Johns observa ca multi dintre acestia vin "sa cerceteze Bucurestiul, dupa care fac o scurta calatorie in Brasov si se indragostesc de el".
Acest lucru se poate explica prin faptul ca majoritatea englezilor cauta in general proprietati mici, in alegerea carora sunt influentati de o arhitectura frumoasa, peisaje pitoresti si activitati turistice cat mai variate.
Orientarea catre regiunile montane, in special catre Valea Prahovei, nu este insa valabila numai pentru englezi, aceasta zona exercitand un interes similar pentru germani, olandezi, belgieni, americani sau irlandezi.
Britanicii se claseaza insa, cu siguranta, printre primele 5 nationalitati care investesc in Brasov.

Cererea locala este mai puternica decat cea din partea strainilor

"Romania este insa destul de diferita fata de majoritatea celorlalte tari est-europene", observa Johns. Astfel, pe langa cererea crescanda venind din partea strainilor,
exista si o cerere autohtona
extrem de bine conturata, ceea ce ofera un avantaj in plus:
"investitorii stiu ca exista o piata buna pentru inchirieri si, potential, pentru revanzarea proprietatilor, atunci cand vin sa-si incaseze profitul".
In acest context, observa Johns, "piata autohtona este mai puternica decat oricare alta atunci cand vine vorba de achizitionarea proprietatilor romanesti", astfel incat cea mai mare parte a tranzactiilor implica investitori locali.
Iar preponderenta romanilor in ceea ce priveste investitiile in zonele montane se va mentine, ca urmare a lipsei de promovare pe plan international a oportunitatilor turistice din Romania.

Peste nivelul de 2.500 euro/mp, Romania isi va pierde din atractivitate

Cu toate ca nu-i vor intrece pe investitorii locali in regiunile montane, cei straini vor continua insa sa vina.
"Includerea unor produse ipotecare de catre bancile romanesti va avea un impact urias asupra numarului de cumparatori de pe piata", este de parere reprezentantul The Right Move Abroad. Astfel, investitiile straine in zona vor creste cu siguranta, insa numai atat timp cat preturile se mentin la un nivel rezonabil. "Pietele emergente din Europa pot fi anihilate foarte repede de lacomia acelor developeri care incearca sa obtina niste randamente prea ridicate", explica Johns. Strainii cauta intotdeauna investitii profitabile, astfel incat, daca preturile trec peste nivelul de 2.500 euro/mp, vor prefera sa investeasca in alte tari care sunt la fel de atractive, insa care ofera preturi mai bune.

Micii investitori cauta apartamente de 2 camere sub 350.000 lei

In ceea ce priveste proprietatile cele mai cautate de investitorii britanici, o atentie deosebita este acordata terenurilor, in alegerea carora principalele criterii sunt locatia si pretul.
"A cumpara teren in Romania se poate dovedi o afacere extrem de profitabila daca gasesti locul potrivit, timpul potrivit si pretul potrivit", a subliniat Johns. Cei care cauta terenuri sunt de obicei investitori mai mari, care dispun de bugete mai generoase. Pentru investitorii mai mici, "cel mai popular tip de proprietate ar fi un apartament micut, de 2 camere, la un pret bun intr-o statiune montana", ne-a aratat directorul The Right Move Abroad. "Un chilipir este inca cel mai bun mod de a atrage masele si pretul initial al diferitelor dezvoltari este cheia succesului. Majoritatea britanicilor incearca sa plateasca tot atat cat majoritatea romanilor de pe piata, ceea ce ar insemna pana in 350.000 lei". Dintre zonele montane cele mai cautate de investitorii straini in general si de cei englezi in special, Valea Prahovei a ocupat, pana acum, primul loc. Michael Johns este de parere ca acest lucru nu se va schimba prea curand, intrucat este regiunea cu cel mai bun acces catre Bucuresti si dispune, de asemenea, de o infrastructura mult mai buna in comparatie cu celelalte zone montane din tara. Turismul local catre Valea Prahovei este de neegalat, astfel incat in statiuni precum Poiana Brasov, Predeal, Sinaia, Busteni si Azuga se poate obtine un profit foarte bun din investitii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.