Mormane de deseuri care zac pe malurile raurilor, mirosul inabusitor al dejectiilor, o nepasare crasa a autoritatilor. Asa arata India zilelor noastre. In aceasta tara, poluarea a iesit demult de sub control, raurile "murind" cu zecile. Trei miliard
Mormane de deseuri care zac pe malurile raurilor, mirosul inabusitor al dejectiilor, o nepasare crasa a autoritatilor. Asa arata India zilelor noastre. In aceasta tara, poluarea a iesit demult de sub control, raurile "murind" cu zecile. Trei miliarde de containere pline cu deseuri sunt deversate anual in apele raului Yamuna, care strabate capitala New Delhi, scrie, intr-o editie speciala, revista germana Der Spiegel.     GROAPA DE GUNOI VIE. Ca multe alte ape curgatoare de pe teritoriul Indiei, Yamuna seamana cu o groapa de gunoi vie, aici aruncandu-se aproximativ 57% din deseurile orasului. Muntii de gunoaie de pe maluri formeaza o pata neagra pe raul care se intinde intre Muntii Himalaya si fluviul Gange. Din 1993 pana in 2005, nivelul poluarii s-a dublat, sustin expertii, care deplang investitiile aparent inutile in tehnica de depoluare. Desi au fost cheltuiti peste 500 de milioane de dolari pentru sisteme de curatare si pe un sistem de tratare a dejectiilor, raul Yamuna "este mort", apreciaza Sunita Narain, directorul Centrului de Stiinta si Mediu din New Delhi. Circa 80% din deseurile urbane ale Indiei ajung in apele curgatoare. Mizeria este atat de mare, dezvoltarea urbana atat de lipsita de control, autoritatile atat de neglijente... In apele Gangelui - fluviu sfant pentru 82% din populatia Indiei - delfinii dispar atat de repede din cauza poluarii, incat anul acesta au fost declarati o specie in pericol. Cand oamenii de stiinta au luat probe din apele fluviului au fost socati: nivelul coliformului fecal (bacterie periculoasa, care provine din dejectiile netratate) era cu 3.000% mai mare decat cantitatea aflata intr-o apa care poate fi folosita pentru imbaiat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.