Procurorul Robert Dean (Departamentul ONU al Justitiei) a declarat recent ca moartea albanezilor Mon Balaj si Arben Xheladini s-a datorat "folosirii necorespunzatoare" a munitiei cu gloante de cauciuc "de catre cel putin unul, posibil doi membri ai c
Procurorul Robert Dean (Departamentul ONU al Justitiei) a declarat recent ca moartea albanezilor Mon Balaj si Arben Xheladini s-a datorat "folosirii necorespunzatoare" a munitiei cu gloante de cauciuc "de catre cel putin unul, posibil doi membri ai contingentului romanesc din cadrul UNMIK" . Dincolo de expresia "folosire necorespunzatoare", care este ambigua, raportul nu a identificat o culpa individuala in acest caz.
Sub comanda ONU
Amintim ca militarii romani au actionat conform ordinelor sub comanda ONU. "Membrii politiei internationale suspectati de incalcari ale drepturilor omului nu ar trebui sa scape de Justitie ascunzandu-se in spatele frontierelor nationale. Comunitatea internationala a fost mandatata de Consiliul de Securitate ONU sa restabileasca ordinea si sa vegheze la respectarea drepturilor omului in Kosovo. Natiunile Unite si statele participante trebuie sa se asigure ca cei responsabili de incalcari ale drepturilor omului, de acte criminale sau de comportamente gresite sunt adusi in fata justitiei", a declarat Sian Jones, reprezentantul Amnesty International in Kosovo. Jones se referea la decizia Romaniei de retragere din Kosovo a 11 militari ce "ar fi putut fi investigati" in legatura cu responsabilitatea mortii celor doi etnici albanezi. "Amnesty International indeamna Bucurestiul sa ii trimita in Kosovo pe cei 11 ofiteri de politie pentru a fi interogati in cadrul investigatiei sau sa permita audierea acestora in Romania pentru a se asigura ca toti cei responsabili sunt adusi in fata Justitiei si ca familiile victimelor vor primi despagubirile cuvenite", se arata intr-un comunicat al respectivei organizatii. Precizam ca militarii romani au colaborat total in cadrul anchetei cat timp s-au aflat in Kosovo, in ciuda temerilor Amnesty, care se rezuma doar la comentarii de pe margine privind luptele de strada din Kosovo. Sau, cel, putin, le vede doar dintr-o singura directie. (T.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.