Noua organizatie confederativa transfrontaliera isi propune sa apere drepturile, interesele si libertatile membrilor pe care-i reprezinta. Presedintele Uniunii Jurnalistilor din Republica Moldova, Valeriu Saharneanu, a anuntat ca organizatia pe care o conduce isi va schimba denumirea, la congresul din aceasta toamna, in Uniunea Jurnalistilor MediaSind din Republica Moldova si ca, impreuna cu colegii din Romania, vor coopta si alte organizatii ale jurnalistilor, realizandu-se astfel una dintre cele mai mari organizatii transfrontaliere din sud-estul Europei.
Liderii celor doua organizatii au convenit ca, in cel mai scurt timp posibil, sa inceapa crearea unor instrumente de autoreglementare in domeniul presei din Republica Moldova, la fel ca in Romania, cum ar fi: negocierea unui contract colectiv de munca la nivel de ramura mass-media, adoptarea unui Cod Deontologic unic, precum si reglementarea statutului jurnalistilor".
Cerere de afiliere la FEJ si FIJ
"žIn Republica Moldova, ca si in Romania, clasa politica incearca sa puna, prin orice mijloace, botnita presei. Acum, in Basarabia, se incearca adoptarea unui proiect de lege privind reglementarea libertatii de exprimare, demers deosebit de periculos atat pentru jurnalisti, cat si pentru democratie. Vom protesta impreuna cu Federatia Internationala a Jurnalistilor fata de aceasta tentativa de a lovi democratia prin ingradirea drepturilor jurnalistilori, a anuntat Cristi Godinac, presedintele US MediaSind.
De asemenea, liderii jurnalistilor au convenit ca in doua-trei zile, UJM sa depuna o cerere de afiliere la FEJ si FIJ, pentru a deveni membru cu drepturi depline in cea mai puternica organizatie internationala a jurnalistilor din lume, demers sprijinit de US MediaSind.
La finalul vizitei, reprezentantii celor doua organizatii s-au intalnit cu ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Excelenta Sa Filip Teodorescu, de la care au primit promisiunea acordarii de vize anuale jurnalistilor basarabeni, membri ai Uniunii Jurnalistilor MediaSind din Republica Moldova. De asemenea, s-a mai convenit organizarea unor intalniri si seminarii comune ale jurnalistilor din cele doua tari, cursuri de perfectionare si lansarea unei publicatii comune (Gazeta Jurnalistilor).
US MediaSind considera ca jurnalistii din Basarabia se confrunta cu grave probleme politice si economice, libertatea de exprimare si alte drepturi fiind incalcate la orice pas, iar orice incercare de a protesta se transforma intr-o aventura periculoasa. Din aceste motive, US MediaSind, prin reprezentantul sau in Comitetul de Conducere al FEJ, va monitoriza si va acorda tot sprijinul international de care jurnalistii basarabeni au nevoie pentru a intari democratia in Republica Moldova".
Departament Comunicare,
US MediaSind