54 de persoane cu toxiinfectie alimentara, majoritatea copii din Tabara "Lebada" de la Navodari, au fost internate, duminica, la Spitalul de Boli Infectioase Constanta. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Constanta, Marius Enescu, a explica
54 de persoane cu toxiinfectie alimentara, majoritatea copii din Tabara "Lebada" de la Navodari, au fost internate, duminica, la Spitalul de Boli Infectioase Constanta. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Constanta, Marius Enescu, a explicat ca, din cele 150 de persoane care au luat pranzul in tabara, cateva zeci s-au prezentat la spital cu simptome de toxiinfectie alimentara, majoritatea ramanand internate.
Primii bolnavi s-au dus, duminica dupa-amiaza, la policlinica din incinta taberei, deshidratati, cu febra de 39 de grade, colici, varsaturi si scaune diareice. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Constanta, inspector Crina Chirea, a precizat ca personalul policlinicii a consultat circa 50 copii cazati in tabara, precum si sportivi de la lotul roman de oina - juniori. Seara, alti 25 de copii care participau la Festivalul "Mamaia Copiilor" au avut aceleasi simptome, fiind transportati la spital de doua ambulante si o masina a Politiei. In total, duminica au fost internati 35 de copii (dintre care cel mai mic avea cinci ani) si 12 adulti - profesori sau parinti ai copiilor - cu totii aflati in stare toxica, care necesita minimum trei zile de spitalizare. Ieri dimineata, alte 10 cazuri de imbolnavire au fost depistate la controlul medical efectuat in policlinica taberei de la Navodari. Bolnavii au fost dusi la spital, unde au fost internati.
Persoanele care au ajuns la spital servisera la pranzul de sambata ciorba, tocanita de porc cu mamaliguta, macaroane cu branza, iar ca desert ciocolata si inghetata. Cantina unde au mancat cei care s-au intoxicat a fost inchisa, in baza unei ordonante de suspendare temporara emisa de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentara Constanta (DSVSA). Pe perioada suspendarii activitatii, se va face o dezinfectie-dezinsectie, iar personalul cantinei va trece printr-o triere epidimiologica pentru a se verifica daca vreunul dintre cei care lucreaza acolo poarta vreun germen de salmonella - care poate fi transmis consumatorilor atat prin hrana gatita, cat si de personalul care lucreaza la cantina, daca acesta este infestat. In perioada in care cantina va fi inchisa, copiii aflati in vacanta la Navodari vor primi hrana rece.
Controale tardive
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a dispus trimiterea de urgenta a doi specialisti in sanatate publica la Navodari pentru a ajuta la verificari. Daca rezultatele analizelor pe care le fac autoritatile medicale vor demonstra ca salmonella a fost prezenta in cantina din tabara, societatea risca o amenda de 20.000 lei, iar cantina va putea fi inchisa definitiv.
Directorul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta, dr. Sorin Rugina, a precizat ieri ca, desi la orele amiezei, numarul pacientilor adusi din tabara Navodari se ridica la 57, se asteptau si mai multe cazuri. Numarul mare de pacienti a determinat aglomerarea spitalului, copiii fiind cazati si cate doi in pat. "Este important ca ei sa fie perfuzati, ceea ce se poate face in aceste conditii", a spus directorul spitalului. Dr. Rugina apreciaza ca acesta este cel mai grav caz de imbolnavire in masa, de toxiinfectie alimentara, intalnit vreodata. "Ne-am mai confruntat anii trecuti cu 20 cazuri, tot intr-o tabara, de la Eforie", a spus dr. Rugina.
Departamentul de Control al Guvernului (DCG) s-a sesizat si a inceput o actiune de control la Tabara "Lebada", unde, potrivit secretarului de stat Emanoil Negut este "un no man's land unde fiecare se duce unde vrea". "Intr-o parte a taberei nu este gard, sunt locuri pline de balarii, iar in apropierea complexului turistic sunt mai multe chioscuri care vand produse alimentare. Verificam starea de sanatate a personalului care deserveste turistii cazati in tabara, produsele alimentare folosite la prepararea hranei si modul de respectare a normelor de igiena la chioscurile din zona", a precizat Negut.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.