Inginerii de la Centrul Astronautic European din Köln dezvolta un robot care sa preia din sarcinile astronautilor in timpul misiunilor Statiei Spatiale Internationale.


Astronautii ar putea fi in curand insotiti in spatiu d
Inginerii de la Centrul Astronautic European din Köln dezvolta un robot care sa preia din sarcinile astronautilor in timpul misiunilor Statiei Spatiale Internationale.


Astronautii ar putea fi in curand insotiti in spatiu de roboti. Una din masinariile sofisticate la care lucreaza inginerii europeni, Eurobot, tocmai a terminat o serie de teste desfasurate intr-un bazin urias al Centrului Astronautic European din Köln, Germania. Eurobot este un proiect demarat in 2003, cu intentia ca asistentul automatizat rezultat sa fie capabil sa preia o parte din sarcinile astronautilor. Una din posibilele intrebuintari ale robotului ar fi in misiunile din exteriorul navetei spatiale, el putandu-se dovedi un ajutor indispensabil si in eventuale expeditii pe Luna sau pe Marte. Controlat prin telecomanda de un operator din interiorul Statiei Spatiale Internationale, Eurobot va indeplini o serie de sarcini de rutina, misiuni preparatorii, cum ar fi transportul uneltelor sau misiuni de inspectie.


TESTE. Versiunea Eurobot folosita in cele mai recente teste este prototipul denumit WET Model (Weightless Environmental Test), care a fost testat intr-un mediu subacvatic, in care conditiile de microgravitate intalnite in spatiu au putut fi simulate. Modelul WET consta dintr-o structura centrala si trei brate identice, fiecare cu sapte incheieturi. Desi se aseamana cu bratele umane ca lungime si forta, acestea sunt mult mai manevrabile si versatile. Fiecare este echipat cu o camera si cu o terminatie care se comporta asemanator unei maini. Modelul WET are un singur tip de mana, in timp ce Eurobotul va avea un set de trei-patru maini interschimbabile.


Dezvoltari aditionale

Testarea acestui prototip a facut posibila studierea aspectelor operationale ale Eurobotului, Agentia Spatiala Europeana deruland in paralel programe pentru dezvoltari tehnologice aditionale ale sale. In acest sens sunt concepute modele de arme care vor fi in dotarea robotului, numite DexArm, dispozitive de schimbare a uneltelor, CTED, tehnologii de identificare a obiectelor, o interfata sofisticata om-masina, care va face posibila teleoperarea armelor, o unitate de control ce va coordona miscarile bratelor. Toate acestea sunt integrate in cadrul centrului de testare a Eurobotului, din Olanda.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.