Consilierul ministrului de Interne, Marian Sintion, a fost in proces de calomnie cu secretarul de stat Anghel Andreescu. Acesta s-a simtit supus „dispretului public", dar nu stia ca articolul 206 fusese abrogat.

Secretarul de stat al MIRA, Anghel Andreescu, l-a dat in judecata pentru calomnie, in luna martie a acestui an, pe fostul sef al DGA Marian Sintion, actualmente consilier al ministrului Cristian David, deoarece acuzatiile pe care acesta i le-a adus l-au supus „dispretului public". Luna trecuta, Sintion a primit NUP in dosar. Nici Sintion si nici Andreescu nu au vrut sa comenteze pe marginea acestui subiect.

Anghel Andreescu a motivat in plingerea formulata impotriva procurorului Marian Sintion ca, in 14.03.2007, acesta ar fi facut afirmatii calomnioase la adresa sa, acuzindu-l in sedinta publica a Comitetului Strategic al DGA de presiuni asupra fostei conduceri a Directiei pentru stoparea unor activitati specifice institutiei. Un alt motiv invocat a fost acela ca Sintion ar fi afirmat ca ofiterii din subordinea sa il cerceteaza pe Andreescu intr-un dosar de coruptie. Anghel Andreescu considera ca in acest fel i-au fost „afectate grav imaginea si prestigiul, expunindu-l dispretului public si afectindu-i autoritatea profesionala".

Secretarul de stat a facut primul pas gresit inca de la formularea plingerii impotriva lui Sintion, invocind articolul nr. 206 din Codul penal. Din acest motiv, in rezolutia Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 04.06.2007, prin care Sintion a primit neinceperea urmaririi penale, se explica faptul ca textul de lege care reglementeaza infractiunea de calomnie, prevazuta de articolul nr. 206 Codul penal, a fost abrogat prin art.I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului penal. Iar prin decizia Curtii Constitutionale nr. 62/18.01.2007, aplicarea prevederilor art.I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 a fost suspendata incepind cu 12.02.2007. Pe 14 martie 2007, calomnia nu era prevazuta de legea penala, decizia Curtii Constitutionale producindu-si efectele doar de la 29 martie 2007.

Sedinta Comitetului Strategic al DGA, din 14 martie, in cadrul careia Marian Sintion a facut declaratiile care l-au determinat pe Andreescu sa-l dea in judecata, a fost convocata pentru aplanarea conflictului iscat dupa demisia lui Sintion de la sefia DGA. Acesta renuntase la functie pe 6 martie a.c., dupa ce seful Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor a descins la sediul DGA si a cerut dosarele in care erau verificati trei subordonati ai sai. In timpul sedintei, fostul ministru Vasile Blaga a fost acuzat ca a facut presiuni pentru stoparea unor anchete ce vizau sefi din minister. Intrebat de fostul director al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a MAI Virgil Ardelean daca Blaga i-a cerut sa stopeze vreo ancheta, Sintion a raspuns: „Da, mi-a spus la telefon despre cazul Jandarmeria. Mi-a spus: «Lasa-l in pace! (pe generalul Costica Silion, seful Jandarmeriei Romane) Sa te duci dracului, ca nu a inceput lumea asta cu tine!»". Dupa aceasta sedinta, si Blaga a amenintat ca-l va da in judecata pe Sintion daca nu probeaza acuzatiile aduse.