Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a eliminat din varianta revizuita a proiectului de strategie energetica estimarile referitoare la evolutia pretului gazelor naturale pana in 2020, cuprinse in forma initiala, aratand ca este foarte dificil de
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a eliminat din varianta revizuita a proiectului de strategie energetica estimarile referitoare la evolutia pretului gazelor naturale pana in 2020, cuprinse in forma initiala, aratand ca este foarte dificil de prognozat un calendar de evolutie a preturilor.
Cu toate acestea, MEF estimeaza ca alinierea preturilor gazelor din productia interna la nivelul celor din import va fi finalizata cel mai tarziu in anul 2010.
Conform noii variante necesarul estimat de investitii in sectorul energetic pana in 2020 se ridica la 31 miliarde de euro. Astfel, sectorul care necesita cele mai mari investitii este cel al energiei electrice, cu o valoare estimata la 17 miliarde de euro, care ar urma sa fie distribuite pentru constructia de noi unitati de producere a energiei, cum ar fi constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 de la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda. In plus, strategia cuprinde si un capitol de "decizii strategice", care prevede, printre altele, privatizarea complexurilor energetice Craiova, Rovinari si Turceni pana in 2008, stergerea datoriilor Termoelectrica, privatizarea termocentralei Doicesti impreuna cu minele viabile care o deservesc. In ceea ce priveste Electrocentrale Bucuresti, daca in varianta initiala se prevedea trecerea termocentralelor din Capitala in administrarea Primariei Generale, noua varianta nu mai face referire la aceasta posibilitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.