Guvernul Tariceanu vrea sa mareasca pensiile. O masura intotdeauna populara, aducatoare de voturi. Circa sase milioane de pensionari si-ar putea manifesta recunostinta, anul viitor, la urne. Un electorat numeros si disciplinat, care poate influenta d
Guvernul Tariceanu vrea sa mareasca pensiile. O masura intotdeauna populara, aducatoare de voturi. Circa sase milioane de pensionari si-ar putea manifesta recunostinta, anul viitor, la urne. Un electorat numeros si disciplinat, care poate influenta decisiv soarta alegerilor.
Presedintele Basescu a simtit imediat pericolul. A denuntat initiativa liberalilor drept populista, irealista si de inspiratie PSD-ista. In opinia sefului statului, cresterea pensiilor ar fi nici mai mult, nici mai putin decat o tradare doctrinara, dovada incontestabila ca Guvernul Tariceanu este condus din umbra de social-democrati. "Si ce daca?" - s-ar putea intreba, insa, milioanele de batrani care abia isi pot plati intretinerea. Dar si copiii si nepotii acestora, obligati sa suporte din lefurile lor subzistenta unor rude vinovate doar de a fi trait prea mult. Oricat de charismatic ar fi presedintele nostru, ii va fi totusi greu sa convinga ca sansa unui trai mai decent pentru pensionari ar trebui refuzata cu indignare, doar fiindca e de sorginte "stangista", sau pentru ca motivatiile Guvernului sunt impure.
Constient ca se afla pe un teren minat, Basescu contraataca fluturand, culmea, tot o tema a stangii: Educatia. Palatul Cotroceni a dat publicitatii, inainte de termen, concluziile unei comisii prezidentiale care a analizat si documentat dezastrul din Invatamantul romanesc. Raportul e profesionist si recomandarile sunt interesante. Din pacate, acest demers laudabil risca sa devina doar o petarda politicianista in mainile presedintelui-jucator. O arma in razboiul de imagine pe care il poarta impotriva premierului.
In mod evident, Traian Basescu nu incearca sa obtina consensul politic necesar implementarii ambitioasei reforme a Invatamantului. Dimpotriva. Utilizeaza aceasta tema pentru a antagoniza nu numai partidele, ci si electoratul. Ne spune ca trebuie sa alegem: pensii mai mari sau educatie de calitate. Ori, ori. Curios, in campania din 2004 ni le promitea pe amandoua... Si ca vom "trai bine". Acum, ne someaza sa facem o optiune imposibila. Sa ne sacrificam parintii, sau copiii. Specialist al conflictelor, presedintele il pregateste acum pe cel mai pervers dintre toate: cel al generatiilor. Asmutindu-i pe tineri impotriva batranilor, Traian Basescu dovedeste ca este campionul absolut al lipsei de scrupule.
Brusc, initiativa lui Tariceanu este prezentata drept un atentat la viitorul Romaniei. Din cauza lui, generatiile de maine vor fi condamnate la analfabetism si mizerie. Din cauza lui, copiii nostri nu pot spera decat sa devina forta de munca necalificata pentru exploatatorii occidentali. Din cauza lui si a pensionarilor care au tupeul sa viseze, dupa o viata de munca, la o batranete mai putin umilitoare. Sa mai astepte! - le cere presedintele. Ca doar sunt obisnuiti. Progresul tarii impune acum alte prioritati: scoala si... autostrazile! S-or mai mari si pensiile, dar numai atunci cand beneficiile de imagine se vor putea duce exclusiv spre aliatii politici ai Cotrocenilor. Acum nu e momentul.
Nu am nici un fel de indoiala ca atat presedintele, cat si premierul actioneaza din calcul electoral. Nu e grav, atat timp cat initiativele lor ar putea fi profitabile pentru cei multi. Nu-mi pasa cine si de ce ofera o viata mai buna pensionarilor, sau o sansa in plus elevilor. Din nefericire, nu asistam la o emulatie, ci la o ciomageala. Politicienii nostri nu se intrec in proiecte, ci incearca sa si le blocheze reciproc. Ca intotdeauna, noi platim oalele sparte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.