PD defileaza cu fostul ministru al Apararii Sorin Frunzaverde, liberalii fac sondaje, iar in PSD se mai dau lupte pentru primul loc pe lista pentru Parlamentul European.

Pe durata verii, partidele parlamentare vor definitiva listele de candidati si strategiile pentru europarlamentare. Deocamdata, listele, care nu contin newentry-uri surprinzatoare, sint in stadiu de schita, insa toate partidele au facut cunoscut ca nu vor incheia aliante pentru alegerile pentru Parlamentul European, a caror data de desfasurare va fi stabilita de partide in septembrie. Cu exceptia UDMR, partidele vor depune liste complete de candidaturi - 35 de candidati si 10 supleanti.

PNL, PSD si PD au convocat ieri sedinte de partid dedicate europarlamentarelor. PNL si PD, desi sint implicate in aliante politice, prefera sa candideze independent in alegeri. De pilda, PNL candideaza fara aliatul sau din polul de centru-dreapta, PNTCD, care va prezenta liste proprii, deschise chiar de presedintele partidului, Marian Milut; asijderea si PD, care merge pe liste proprii, fara PLD, aliatul sau.

Dan Motreanu, coordonatorul campaniei pentru europarlamentare al PNL, a anuntat ieri dupa sedinta Biroului Politic ca PNL va aborda paralel, in cursul verii, pregatirile pentru scrutinul european si pentru alegerile locale de anul viitor. Listele pentru PE vor fi deschise de fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu, care a acceptat „sa deschida lista fara conditii", a declarat Motreanu, infirmind informatiile conform carora Ungureanu ar fi cerut in schimbul candidaturii incetarea atacurilor PNL la adresa sefului statului.

Totusi, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a avertizat ca temele europene care ar fi de discutat in campania europeana ar putea fi grevate de chestiuni interne si campania ar putea degenera. In consecinta, liberalii vor prefera sa vorbeasca in campanie despre realizarile Guvernului. PNL va prezenta lista completa pe care ar putea figura si unii dintre actualii sai trimisi in PE, Adina Valean si Cristi Busoi. Paralel, PNL va comanda sondaje de opinie, in comune si orase, astfel incit sa identifice candidati pentru posturile de primari si consilieri locali, care sa nu intruneasca mai putin de 20 la suta din sufragii in circumscriptia in care candideaza fiecare.

PD a prezentat ieri o schita mai consistenta a candidaturilor pentru Parlamentul European unde sint prezenti, printre cei 65 de candidati: Roberta Anastase, Sebastian Bodu, Monica Iacob Ritzi, Marian Jean Marinescu, Valeriu Tabara. Fostul ministru al Apararii Sorin Frunzaverde deschide lista PD. Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a declarat ieri dupa sedinta biroului PD - principiu caruia i se supune si PNL - ca lista candidaturilor va trebui sa indeplineasca criteriile Coalitiei pentru un Parlament Curat, care tin de apartenenta la fosta Securitate sau de dobindirea averilor personale. Secretarul general al PD si liderul staffului de campanie, Vasile Blaga, a anuntat ca PD isi propune sa obtina 14 mandate de europarlamentari.

PSD isi va finaliza pina pe 13 iulie lista alfabetica cu candidatii pentru PE, a anuntat ieri purtatorul de cuvint Cristian Diaconescu. Tot atunci ar urma sa fie desemnat si seful de campanie. Diaconescu spune ca social democratii vor avea in vedere pentru desemnarea candidatilor criteriile Coalitiei pentru un Parlament Curat, precum si pe cele propuse de socialistii europeni. Ordinea pe lista a candidatilor va fi stabilita in septembrie, in functie de capitalul de simpatie pe care acestia vor reusi sa-l adune pe timpul verii. Batalie mare pentru primele locuri. Cap de lista este vazut fostul negociator-sef cu UE, Vasile Puscas. Pentru un loc eligibil pe lista se mai lupta Corina Cretu, Alexandru Mironov, Dan Mihalache, dar si Constantin Simirad, fostul primar al Iasiului si ambasador al Romaniei in Cuba.

PLD va prezenta o lista completa de candidaturi. „Noi luasem in serios propunerea ca alegerile pentru Parlamentul European sa se tina in luna mai, ne pregatiseram ca atare, am organizat tot procesul de selectie, criteriile, comisia. Avem un numar de 35 de propuneri, 10 rezerve, nu avem probleme din acest punct de vedere. Eram pregatiti sa candidam in mai", a declarat liderul PLD, Theodor Stolojan. Printre cei prezenti pe listele PLD se afla rectorul Universitatii din Cluj, Dumitru Oprea, senatorul Nicolae Vlad Popa si un tinar cercetator roman care traieste in Germania, Funeriu, care a lucrat cu un laureat Nobel pentru chimie si a obtinut o finantare de doua milioane de euro in domeniul chimiei.

Candidaturile PC pentru Parlamentul European vor fi validate pe 3 august intr-o sedinta a Biroului Politic. Candidaturile au fost deja trimise Biroului, si pina atunci, prin vizite in toata tara, se va verifica ce audienta au numele propuse. Pe lista figureaza si deputatul PC, Bogdan Pascu. PRM va depune lista completa de candidaturi pentru PE, iar selectia acestora va fi decisa de Biroul Permanent al partidului. Senatorul Valentin Dinescu este responsabilul de campanie electorala al PRM. Deputatul Augustin Bolcas a declarat ca PRM va propune ca tema de dezbatere in campanie „o proiectie a intereselor Romaniei in Uniunea Europeana, ca mesaj al PRM, partid nationalist".

PNG si-a definitivat listele inca din mai si pe primele locuri se afla liderul partidului, Gigi Becali, urmat de presedintele executiv, Dan Pavel, actorul Ion Dichiseanu sau dr. Corneliu Zeana. Gigi Becali intentioneaza sa ramina in PE. „Vrea sa mearga la Bruxelles si la Strasbourg sa tina discursuri. E mandat scurt, de doi ani, pina la alegerile prezidentiale", spune Dan Pavel.

UDMR alege intre Tökes si Nagy Zsolt In cursul acestei saptamini, liderul UDMR, Marko Bela, ar putea avea o intilnire cu episcopul reformat Laszlo Tökes, care a anuntat inca din februarie ca intentioneaza sa candideze ca independent, la propunerea a 6 organizatii civice maghiare. UDMR are deja o lista pe care figureaza fostul ministru al comunicatiilor Nagy Zsolt, Iuliu Winkler si Attila Korodi, dar ar dori ca pastorul Tökes sa fie inclus pe aceeasi lista.

Mai multe despre Coalitia pentru un Parlament European Curat, pe www.cotidianul.ro/select