Serviciul federal de Securitate din Rusia a declasificat dosarele a milioane de victime ale represiunii staliniste, datand din perioada 1920-1950. Documentele vor putea fi consultate de urmasii victimelor in sali de lectura speciale.


Rudele victimelor represiunii staliniste vor avea acces la dosarele intocmite acestora de fortele de represiune. Anuntul a fost facut de Serviciul federal de Securitate si a fost preluat de mass-media internationale.

Torturi si epurari. Obiectul documentelor declasificate il reprezinta persoanele care au fost inchise, torturate, trimise in lagare din pricina epurarilor politice din perioada 1920-1950. Dosarele aduc noi dovezi privind regimul comunist sovietic si abuzurile comise, inclusiv colectivizarea fortata, care a dus la moartea a aproape 10 milioane de persoane, sau epurarea politica a sute de mii de asa-zisi "contrarevolutionari" care au putrezit in lagare.


SCEPTICI. Totusi, istoricii si militantii pentru drepturile omului s-au aratat prudenti fata de initiativa Moscovei. "Salutam aceasta masura, dar nu este senzationala. Procesul de deschidere a arhivelor a inceput in perioada lui Boris Eltin, in 1992. Problema este ca Serviciul Federal de Securitate (FSB, «urmasul» KGB - n.r.) este cel care decide ce declasifica si ce ramane secret. Multe dintre aceste documente se refera la persoane care au fost deja reabilitate", a declarat Arseni Roginski, purtator de cuvant al asociatiei pentru drepturile omului Memorial. "Nu exista nici o comisie independenta care sa evalueze materialele. Relatiile din timpul razboiului dintre URSS si alte state sunt complet excluse in ceea ce priveste declasificarea, iar cele mai mari probleme sunt create de faptul ca nu exista un registru, iar gasirea documentelor este foarte dificila", a mai spus el.