POLONIA, PE MUCHIE. Premierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, readuce in prim-plan discutia despre alegerile anticipate, dupa ce l-a demis pe Andrzej Lepper, liderul unui partid din coalitia aflata la guvernare. De altfel, formatiunea excen
  POLONIA, PE MUCHIE. Premierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, readuce in prim-plan discutia despre alegerile anticipate, dupa ce l-a demis pe Andrzej Lepper, liderul unui partid din coalitia aflata la guvernare. De altfel, formatiunea excentricului politician Andrzej Lepper, Autoapararea, studiaza eventualitatea iesirii de la guvernare, fapt care ar duce la organizarea imediata de alegeri. De partea sa, premierul Kaczynski este de parere ca o decizie privind convocarea de alegeri anticipate ar putea fi adoptata in luna septembrie. Kaczynski i-a cerut formatiunii conduse de Lepper sa ramana in Guvern fara liderul partidului, dar a precizat ca este pregatit si pentru ipoteza alegerilor.


GARANTII PENTRU ANTE. Guvernul croat ar accepta sa ofere garantii pentru a obtine eliberarea provizorie a generalului Ante Gotovina, acuzat de crime de razboi de catre Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI), inainte de demararea procesului. Potrivit AFP, declaratia a fost facuta chiar de premierul Ivo Sanader. "Daca apararea generalului Gotovina cere Guvernului sa fie garant, voi sustine personal o asemenea cerere", a spus Sanader. Una dintre conditiile pe care Croatia le are de indeplinit pentru a adera la UE este predarea criminalilor de razboi si dezicerea de actiunile lor. PAKISTAN. Cel putin 50 de militanti si opt militari si-au pierdut viata ieri intr-un asalt asupra Moscheii Rosii din Islamabad (Pakistan), unde se afla regrupati mai multi islamisti acuzati de luare de ostatici. Tot ieri, fortele de securitate pakistaneze au salvat 27 de femei din Moscheea Rosie, printre care si pe sotia liderului acestui lacas, arestat miercurea trecuta, informeaza AFP, citand surse de la Islamabad.


FMI. Consiliul ministrilor de Finante ai UE si-au exprimat acordul cu privire la nominalizarea fostului ministru francez Dominique Strauss-Kahn drept candidatul Europei pentru postul de director general al Fondului Monetar International. Intr-un anunt dat publicitatii de presedintia europeana se arata ca ministrii au decis totodata ca functia detinuta traditional de un european sa fie deschisa tutoror candidatilor, dupa incheierea mandatului lui Strauss-Kahn. Postul de director al FMI a revenit doar oficialilor europeni de la infiintarea institutiei in 1945, in timp ce SUA numesc seful Bancii Mondiale.


GOLFUL PERSIC. Fortele navale americane au anuntat ieri ca au trimis al treilea portavion in Golful Persic, in contextul in care Iranul este acuzat ca incearca sa se doteze cu arme nucleare. O data cu aceasta desfasurare de forte, prezenta americana in zona golfului devine cea mai mare dupa interventia militara din Irak.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.