La mare se poarta slipul crosetat. In politica, dreapta este la moda. Filosofia tanga este cam tot atit de profunda pe cit de argumentata ideologic este si noua optiune majoritara a electoratului.

Toate sondajele din ultima perioada arata ca romanii au virat-o spre dreapta. Partidele care timp de un deceniu au stat pe locul mortului in politica au acum posibilitatea sa calce acceleratia. 60-70% din optiunile electoratului s-au grupat in aceasta zona. Inimile liderilor PNL au inceput sa bata mai apasat dupa ce finkelsteinii le-au dat, acum citeva saptamini, vestea cea mare. Potrivit studiului realizat de strategii americani, romanii au iesit la radiografie cu lobul drept mult mai bine dezvoltat din punct de vedere politic. Au urmat citeva sfaturi de anvergura ideologica, in genul tineti-o tot asa, guvernarea merge bine, prezentati realizarile si fructificati aceasta oportunitate, de dreapta. Dreapta? Pai noi sintem dreapta in Romania, au spus cu mindrie urmasii Bratienilor si au batut rapid palma cu PSD. Ia TVR, da-mi CNA. Pensii? Noi dam cu dreapta, voi cu stinga. Cit sa fie? Doua miliarde? Euro? Sa fie primit!

Insa nu PNL este astazi portdrapelul dreptei, asa cum si-ar dori-o liberalii cind se compara cu programele politice ale altor partide. Traian Basescu joaca astazi rolul pe care l-a avut in anii ’90 Ion Iliescu pentru stinga din Romania, doar ca de partea cealalta a baricadei. Logica politica l-a impins pe Basescu pe dreapta, nu convingerile ideologice. Tot in urma unui concurs de orientare turistico-politica a ajuns si ombilicalul partid prezidential, PD, de la Internationala Socialista la cea Crestin-Democrata. Convingerile ideologice vor veni, poate, mai tirziu, deocamdata, democratii stau foarte bine in sondaje. E si normal pentru un partid ambidextru, care reuseste sa voteze cu mina stinga marirea pensiilor, in timp ce cu dreapta cere Guvernului sa spuna urgent de unde va lua banii pe care vrea sa-i trimita catre electorat prin intermediul postasilor.

Electoratul PNG evolueaza, in aceasta aritmetica politica, tot pe dreapta. Aici este vorba insa doar de dreapta pe care o baga Gigi Becali in buzunar pentru a scoate gramajoare de arginti cu care isi cumpara ratingurile de pe la televiziuni. Atit. Restul e bucata vesela care lipseste din Miorita.

Lipseste lupta dintre dreapta care militeaza pentru suprematia pietei economice si stinga care crede ca statul trebuie sa joace un rol activ in economie pentru a asigura egalitate intre diversele straturi sociale. Este dreapta mai nationalista decit stinga, asa cum scrie la manualul de politica? Oare asta sa fi insemnat dorinta ministrului Chiuariu de a elimina pasaje favorabile Romaniei din raportul Comisiei Europene? Nu prea. Pune dreapta autohtona accent pe valorile traditionale? Poate cind se discuta la televizor. OK, daca dreapta nu e dreapta, atunci electoratul care a fost identificat de sondaje ca fiind atras de acest culoar poate fi considerat unul „de dreapta"? Cu siguranta nu.

O alunecare spre stinga se poate produce oricind, cu aceeasi repeziciune. Pentru cei care vor sa faca politica pe termen lung, acest moment prielnic al dreptei din Romania nu trebuie sa fie vazut doar prin lentila apropiatelor competitii electorale. Este o sansa pentru formatiunile de dreapta sa se delimiteze clar de valorile de stinga. Sa-si (re)formeze nucleul dur. PNL a inceput deja, dar a inceput cu stingul.