Ultima data este sustinerea lui Dominique Strauss Kahn (foto) la conducerea FMI. Dupa ce a lasat sa planeze un dubiu intre Laurent Fabius, alta figura marcanta a socialistilor - si DSK, presedintele Republicii confima ca atentia sa se indreapta exclu
Ultima data este sustinerea lui Dominique Strauss Kahn (foto) la conducerea FMI. Dupa ce a lasat sa planeze un dubiu intre Laurent Fabius, alta figura marcanta a socialistilor - si DSK, presedintele Republicii confima ca atentia sa se indreapta exclusiv catre fostul ministru al Economiei si Finantelor din Guvernul Jospin. Nicolas Sarkozy s-a invitat azi la reuniunea Eurogrupului pentru a sustine aceasta candidatura.
In anturajul lui DSK se incearca limitarea efectului, conform unui apropiat al acestuia, candidatura lui DSK a fost initial propusa de premierul luxemburghez, Jean Claude Junker, iar Sarkozy n-a facut decat sa se arunce asupra ocaziei pentru a da impresia ca initiativa ii apartine, in numele "deschiderii" pe care o promoveaza. E la fel de adevarat ca Nicolas Sarkozy trebuie sa aiba intelepciunea de a sustine candidatul francez cu cele mai multe sanse, in conditiile in care Franta a detinut, deja, presedintia FMI timp de 32 de ani din cei 52 de existenta ai institutiei. Caci o traditie nescrisa spune ca daca directia Bancii Mondiale apartine americanilor, cea a FMI este incredintata unui european.
Paul Schweitzer, Jacques de la Rosiere si Michel Camdessus - cei trei fosti directori generali francezi ai Fondului au lasat o foarte buna amintire a administratiei lor. Opozantii spun insa ca Franta detine deja prea multe posturi internationale: Pascal Lamy piloteaza Organizatia Mondiala a Comertului, Jean Lemierre- Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Jean-Claude Trichet-Banca Centrala Europeana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.