Par alb, ochelari cu dioptrii mari, deplasare greoaie, acestea sint caracteristicile definitorii pentru o multime de sefi de institutii ori societati de stat din Botosani.

Un sfert dintre consilierii judeteni din Botosani, in frunte cu presedintele forului judetean, Constantin Contac, sint oameni trecuti bine de prima tinerete, beneficiari ai unei pensii de stat.

Constantin Contac 41.219 lei presedinte CJ14.400 lei pensie2.036.204 lei dividende Transporturi Auto&99CCCTotal an: 2.091.823 leiLucian Cilinschi 3.564 lei CA Locativa6.600 lei consilier judetean22.812 lei pensie 13.200 lei salariu primarieTotal an: 46.176 leiMihai Jitarasu 25.056 lei salarii9.600 lei pensie700 lei activitati agricoleTotal an: 35.356 lei Militar in rezerva, liberalul Lucian Cilinschi are o pensie de 1.900 de lei, este membru al Consiliul de Administratie de la Locativa, societate subordonata municipalitatii, de unde primeste aproape 300 de lei, iar in calitate de consilier judetean beneficiaza de o indemnizatie lunara de 550 de lei. In iunie 2006, a devenit seful Serviciului Voluntar de Urgenta al Primariei, unde are un salariu de incadrare de 1.750 de lei. Aduna astfel intr-o luna in jur de 4.500 de lei, bani pe care majoritatea pensionarilor botosaneni abia daca ii iau intr-un an intreg.

Cel mai in virsta consilier judetean este Mihai Jitarasu. Cei 73 de ani pe care ii are nu l-au impiedicat sa devina vicepresedinte judetean al Partidului Noua Generatie. Fost la PSDR, la PD, la PRM si la Partidul Popular, el este de anul trecut razboinic de-al lui Gigi Becali. Face parte dintr-o multime de organisme de unde mai ia ceva bani. Este membru al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, membru al Consiliului de Administratie de la Locativa, mandatar al Consiliului Judetean pentru privatizarea societatii „Protect Plant". In plus, face parte si din Adunarea Generala a Actionarilor de la Apa Grup, societate subordonata CJ. Astfel, numai anul trecut a adunat in jur de 35.000 de lei. „Sint un fel de negociator. Nu ma iau de unul sau de altul. Am relatii foarte bune chiar si cu celelalte partide care sint parlamentare", isi lauda Jitarasu calitatile care il indreptatesc sa ocupe atitea pozitii in ierarhia Botosaniului.

Fost consilier judetean si bun prieten al lui Mihai Jitarasu, Gheorghe Groza a reusit performanta de a conduce o societate de stat care nu incaseaza bani nici macar cit sa ajunga pentru plata propriului salariu. Este vorba de „Protect Plant", unitate subordonata Consiliului Judetean, care anul trecut a avut venituri de doar 4.400 de lei, in timp ce doar salariul sau lunar, pe care l-a incasat mereu in proportie de 100%, este de 1.500 de lei. Si asta pentru ca societatea este subventionata in totalitate de CJ. Gheorghe Groza a devenit director al societatii fara sa sustina vreun concurs. A fost suficient sprijinul politic al PNG-CD, partid din care face parte. A ajuns in aceasta formatiune dupa ce, in vreo opt ani, a mai trecut pe la Partidul National Roman, PD, PRM si Partidul Popular. „Odihna nu mai e la moda", astfel isi explica Groza continuarea activitatii si dupa pensionare.

Cele peste doua milioane de lei dividende de la firmele unde este actionar sint completate in cazul presedintelui CJ, Constantin Contac, de o pensie de 1.200 de lei si o indemnizatie, ca sef al Consiliului, de peste 3.400 de lei, astfel ca, in doar un an, numai din pensie si indemnizatie cistiga binisor peste 50.000 de lei.

Comisar-sef in rezerva, fost sef al brigazii de politie judiciara din cadrul fostului Parchet National Anticoruptie, Vasile Raileanu a devenit anul trecut director al Politiei Comunitare. Are un salariu de incadrare de 2.140 de lei. „De ce sa ma ocup de comert? Pina acum am atacat tot felul de oameni care s-au ocupat cu tot felul de ilegalitati si acum sa ma bag intre ei? Nu se merita", afirma Vasile Raileanu. Adjunctul sau, Ioan Onutu, este pensionar MApN.

Primarul Catalin Flutur, in subordinea caruia sint multi dintre pensionarii-politicieni, sustine ca, pur si simplu, nu a avut incotro si a trebuit sa ii angajeze. „Nu exista o interdictie pentru pensionari in a concura la orice post de functionar public si cind anuntam concursul se inscriu pensionari. De obicei nu am avut alti candidati", declara primarul, care adauga ca legea este defectuoasa si impune o vechime prea mare tinerilor, care astfel nu au acces la posturi de conducere de la institutii.

Ca un facut, aproape toti pensionarii care au dobindit functii la institutii si societati de stat au o strinsa legatura cu politica.

Val de biserici sparte la Botosani. Detalii pe www.cotidianul.ro/select