Banca ungara da intre 5.000 si 100.000 de euro, fara avans, pentru finantari de consum cu ipoteca.

Creditul de uz personal se apropie ca valoare si perioada de acordare de finantarile imobiliare. OTP Bank Romania a lansat creditul de uz personal pe 30 de ani cu o valoare maxima finantata de 100.000 de euro, care, potrivit reprezentantilor bancii, poate fi chiar mai mare. Banca accepta si un codebitor in conditiile in care acesta este ruda cu solicitantul si are acelasi domiciliu cu acesta. „Gradul de acoperire cu garantii al creditului este de 133%", ne-au spus reprezentantii bancii maghiare. Creditul poate fi contractat in trei variante: lei, euro sau franci elvetieni, ultima varianta fiind cea mai rentabila din punctul de vedere al costurilor finale.

Pentru un credit de nevoi in valoare de 40.000 de euro, contractat in lei, veti plati, dupa 30 de ani, aproximativ 243.700 de lei. Dobinda Anuala Efectiva (DAE) este de 9,63%, iar venitul minim necesar pentru a accesa un astfel de credit este de 3.550 de lei lunar. In moneda nationala, valoarea ratei lunare este de 1.049,78 lei, ne-au spus reprezentantii bancii. Varianta in franci elvetieni a aceluiasi credit presupune un cost total de 142.847 lei cu un DAE de 6,05% si o rata lunara de 732 lei. Venitul minim necesar este de 2.450 de lei.

Contractat in euro, acelasi credit va costa 256.330 de lei cu un DAE de 10,18%. Venitul minim necesar se ridica la 3.550 de lei pe luna. In toate cele trei cazuri comisionul de acordare este de 2% din valoarea finantata. Taxa de evaluare a imobilului este de 320 de lei. „Nu exista comisioane speciale in cazul schimburilor valutare, schimbul fiind facut la cursul bancii, care este calculat pornind de la cursul BNR din ziua respectiva", ne-au mai spus reprezentantii OTP Bank.

OTP este una dintre bancile care au trimis la Banca Nationala propuneri pentru noile norme de creditare. „Am primit comentariile BNR si in prezent sintem in proces de modificare a normelor in conformitate cu sugestiile facute", ne-au spus cei de la OTP. Reprezentantii bancii au adaugat ca spera sa obtina un grad de indatorare de pina la 70% din veniturile lunare (caz intilnit pina acum doar la BRD), precum si posibilitatea de a acorda credite imobiliare cu avans zero.