Vicepresedintele Curtii Supreme de Justitie, Lidia Barbulescu, l-a "taxat" ieri pe Traian Basescu pentru afirmatiile facute in urma cu doua zile la Alba Iulia, de Ziua Justitiei, spunand ca acesta nu a ales nici momentul si nici cadrul

Vicepresedintele Curtii Supreme de Justitie, Lidia Barbulescu, l-a "taxat" ieri pe Traian Basescu pentru afirmatiile facute in urma cu doua zile la Alba Iulia, de Ziua Justitiei, spunand ca acesta nu a ales nici momentul si nici cadrul cel mai potrivit pentru a porni un atac la adresa justitiei. Barbulescu a acuzat si faptul ca seful statului incalca principiul independentei justitiei, dupa ce Basescu a contestat in urma cu doua zile unele sentinte judecatoresti, referindu-se in special la cazul "Parcul Bordei".
"Nimeni, nici chiar presedintele Romaniei si nici o alta autoritate internationala, indiferent de rang, ca de exemplu Comisia Europeana, nu poate sugera ori comenta solutiile pronuntate de judecatori fara a fi pasibili de a li se reprosa incalcarea principiului independentei justitiei, principiu ce sta la temelia statului de drept", a spus judecatoarea, membru ales in Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). "Eventualele abuzuri administrative trebuie semnalate de oricine are cunostinta despre ele, inclusiv de presedintele Romaniei si numai organele abilitate sunt in masura sa le cerceteze", a completat Barbulescu.
In legatura cu deciziile instantei supreme la care a facut referire Basescu de Ziua Justitiei, Barbulescu a spus ca, din cate cunoaste, este vorba despre o hotarare irevocabila "care nu poate fi reformata decat tot de instanta de judecata, iar pana atunci ea trebuie pusa in executare". "Sunt convinsa ca magistratii instantei supreme nu si-au perimis sa incalce legea, ci doar au aplicat-o", a adaugat vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. De asemenea, referitor la statutul presedintelui in cadrul CSM, Lidia Barbulescu a explicat ca membrii de drept ai Consiliului sunt presedintele instantei supreme, ministrul Justitiei si procurorul general al Romaniei. Fara a avea calitate de membru, presedintele Romaniei prezideaza sedintele consiliului atunci cand participa la ele, la fel ca in cazul Guvernului, unde nu este membru dar prezideaza sedintele Executivului la care este prezent, potrivit Constitutiei.
"Este regretabil"
La randul sau, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a raspuns ieri asa-ziselor acuzatii ale presedintelui Traian Basescu la adresa sa, acuzatii pe care le-a numit "ridicole", aratand totodata ca seful statului a facut o serie de erori in discursul de la Alba Iulia.
"Este regretabil ca presedintele a folosit Ziua Justitiei pentru a-si lansa atacurile politice, asa-zisele acuzatii sunt ridicole", a spus Chiuariu, citat de Mediafax, subliniind ca se "concentreaza" pe lucrurile importante pe care le are de facut in justitie. De altfel, Chiuariu a spus ca Basescu a facut "si alte erori in discursul de la Alba Iulia, cand a spus ca participa la Ziua Justitiei in calitate de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, "contrar prevederilor constitutionale care nu-i confera presedintelui aceasta calitate". "De asemenea, le-a dat indrumari judecatorilor despre cum ar trebui sa solutioneze anumite cauze, incaland independenta acestora", a conchis ministrul Justitiei. Presedintele Traian Basescu l-a atacat pe ministrul Tudor Chiuariu, criticandu-l pentru propunerea de schimbare din functie a unui procuror si de indepartare a unor pasaje favorabile la adresa justitiei romane din Raportul Comiei Europene. Basescu a spus ca nu se poate scrie mai rau in Raportul de tara pentru ca asa ii dicteaza lui Chiuariu interesele politice.
"Membru de drept
al CSM"
Intreg discursul lui Basescu de Ziua Justitiei a fost axat pe faptul ca magistratii au drepturi, dar ca acestea sunt pentru a face dreptate cetateanului, si nu pentru interesele lor proprii. Basescu a spus ca, " in calitate de presedinte, dar si ca membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii face observatii in legatura cu sistemul judiciar". El a spus ca toata lumea se astepta ca Raportul de monitorizare al Romaniei sa fie favorabil, insa la anul justitia va trebui sa inlature aceasta monitorizare. Cu acelasi prilej, presedintele a declarat ca, luni (n.r. - ieri), va depune o plangere la Parchet impotriva a ceea ce el a numit "o actiune abuziva a birocratiei", cu referire la sistarea lucrarilor unui drum ce face legatura intre Campu lui Neag si Baile Herculane. In discursul sau rostit la Alba Iulia in fata magistratilor din toata tara, Basescu a spus ca, dincolo de lupta impotriva coruptiei, justitia trebuie sa priveasca si catre abuzurile birocratiei. In finalul discurusului sau de la Aba Iulia, Basescu a spus ca are speranta ca justitia va raspunde nevoilor sociale, va fi pilonul de stabilitate pe care oamenii politici nu-l pot oferi societatii. "In timp scurt, vom reusi sa raspundem nevoilor sociale, nevoilor oamenilor si prin justitie sa raspundem cerintelor viitoare ale Romaniei. Va asigur de sustinerea mea in ceea ce aveti de facut (...). Voi incerca sa inchid orice canal de influenta a justitiei si va asigur ca aveti in mine un om constient de importanta justitiei si un om hotarat de a va ajuta sa deveniti acea justitie de care avem nevoie", a spus Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.