A intrat deja in traditia noastra ca la inceputul lunii iulie a fiecarui an sa sarbatorim Ziua Statisticianului. Acest moment s-a consacrat drept un eveniment deosebit in viata statisticii ca o recunoastere a faptului ca primul pas ce a consemnat la
A intrat deja in traditia noastra ca la inceputul lunii iulie a fiecarui an sa sarbatorim Ziua Statisticianului. Acest moment s-a consacrat drept un eveniment deosebit in viata statisticii ca o recunoastere a faptului ca primul pas ce a consemnat la 12 iulie 1859 inceputul istoriei oficiale a statisticii din Romania a fost infiintarea prin Ordonanta Domneasca sub semnatura lui Alexandru Ioan Cuza, a Oficiului Central Statistic din Tara Romaneasca. Ca moment istoric, infiintarea, acum 148 de ani, a primului Oficiu de Statistica pe teritoriul Romaniei nu este numai rezultatul unui proces firesc si oportun, ci si efectul investitiei de creativitate si daruire a uneia dintre cele mai marcante figuri dintr-o stralucita generatie de pionieri ce au contribuit la propasirea natiunii noastre, in persoana lui Dionisie Pop Martian. El este acela care a militat cu o exceptionala tenacitate pentru ca unul dintre pilonii de baza ai statului modern ce se nastea atunci, si anume statistica, sa fie pus la temelia acestui edificiu, asigurandu-i certitudinea duratei prin vreme. Astazi sunt incredintat ca ne putem mandri cu faptul ca suntem continuatorii peste timp ai unei traditii care plaseaza statistica noastra oficiala nu doar printre cele mai vechi institutii publice ale tarii, ci chiar si pe plan european si international. Este, totodata, un motiv de satisfactie faptul ca statistica romaneasca si-a regasit locul cuvenit intre institutiile similare cu vocatie de modernitate si performanta din tarile democratice avansate ale familiei europene, carora de la 1 ianuarie 2007 li s-a alaturat si Romania. De mentionat ca nu doar Eurostat are aprecieri favorabile adresate statisticii romanesti, ci si organizatiile internationale. De exemplu, studiul realizat in 2006 de Banca Mondiala privind determinarea capacitatii institutionale a sistemelor statistice identifica din 143 de tari cu venit mediu si mic si cu o populatie peste un milion de locuitori, Romania alaturi de Croatia, pe primul loc (vezi site-ul Bancii Modiale). Sistemul de evaluare al Bancii Mondiale s-a bazat pe formule cu un grad ridicat de complexitate, utilizand mai multe criterii de agregare a capacitatii tehnice in domeniul statisticii pentru o arie larga de campuri, cercetari statistice si tehnici de diseminare. Aceste criterii au fost agregate intr-un indicator de evaluare globala, descompus in trei componente: practicile de implementare in domeniul statisticii; modele de colectare a datelor; capacitatea de a face disponibila informatia pentru utilizatori. Dincolo de realizarile inregistrate de statisticienii romani la nivelul modernizarii si alinierii la Sistemul Statistic European, este evident ca mai sunt multe lucruri de facut, astfel incat sistemul nostru statistic sa se circumscrie printre cele ale tarilor celor mai performante si sa raspunda cerintelor de calitate, de relevanta si de punctualitate ale utilizatorilor de date statistice.
Statistica oficiala din Romania este constienta de rolul sau esential pe care trebuie sa-l detina, pregatind raspunsuri potrivite pentru schimbarile viitoare ale vietii economice si sociale generate de o piata dinamica si competitiva si asociata cu dezvoltarea tehnologiilor informationale si de comunicare. Mai mult ca niciodata, informatia va fi indispensabila in procesul de decizie intr-o societate democratica si informatia statistica va constitui o componenta esentiala in viitor. Sunt definite clar proiecte viitoare prin care statistica oficiala din Romania se concentreaza pe provocari majore. Globalizarea va influenta intregul sistem statistic. In momentul in care intreprinderile, ca unitati statistice, vor gandi si vor actiona global, statisticienii sunt obligati sa reactioneze in acelasi mod. In aceasta lume complexa, statistica ar trebui sa continue si sa dezvolte abordarea modelelor de implementare - in special Sistemul Conturilor Nationale - mai mult, in conditiile dezvoltarii tehnologiei informationale care permite implementarea modelelor intr-o perioada scurta de timp.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.