Primul titlu din Colectia Simfonica, pe care Cotidianul le-o aduce cititorilor incepind cu 13 iulie, la doar 7,9 lei, este „Corala" lui Beethoven.

Cotidianul + brosura
speciala + CD audio = 7.9 Lei La sfirsitul acestei saptamini, CD-ul cu celebra simfonie, in interpretarea din 1994 a Royal Philarmonic Orchestra, condusa de dirijorul Raymond Leppard, se va putea cumpara, impreuna cu ziarul Cotidianul, la pretul special de 7,9 lei. Personajul Alex de Large din romanul "Portocala mecanica" al lui Anthony Burgess, respectiv din filmul omonim regizat de Stanley Kubrik, este un impatimit de Beethoven. Mai mult decit atit, este pasionat de „Simfonia a IX-a", cea mai cunoscuta opera a compozitorului german. Care este povestea acestei simfonii care, la aproape 200 de ani de la prima sa auditie, reuseste sa-si exercite fascinatia asupra ascultatorilor?

Cunoscuta si sub numele „Corala", „Simfonia a IX-a in re minor" este ultima compozitie finalizata a lui Beethoven. Prima interpretare a simfoniei in fata publicului de pe 7 mai 1824 aducea pe scena vieneza rezultatul a aproape 20 de ani de lucru. Inca din insemnarile compozitorului din 1809 apar idei care vor fi integrate in ceea ce urma sa fie cea mai cunoscuta partitura simfonica a tututor timpurilor. „Oda bucuriei", poemul pe care Friedrich Schiller l-a scris in 1785, i-a atras atentia lui Beethoven inca de la aparitie, dar, conform notelor gasite in manuscrisele sale, a fost integrata in „Simfonia a IX-a" abia in 1822.

Data fiind mizantropia proverbiala a compozitorului, alegerea acestui text este cumva paradoxala, deoarece versurile lui Schiller se inscriu perfect in tonul exuberant si senin al Iluminismului. Primul exemplu major de imbinare a instrumentelor si vocii umane, „Simfonia a IX-a" a fost compusa in conditiile in care Beethoven surzise complet.

La premiera sa de la Viena, punctul culminant l-a constituit sfirsitul Scherzo-ului, care a adus ovatiile publicului. Cind dirijorul Michael Umlauf l-a intors pe Beethoven spre public, compozitorul, surprins, nu a putut decit sa-si primeasca omagierea in tacere deplina. (Andra Matzal)

Simfonica va aduce sapte clasici In fiecare vineri, Cotidianul apare alaturi de un CD cu o selectie speciala din opera unui mare compozitor.Dupa succesul Colectiei ENCICLOPEDICA si al celei de literatura, Cotidianul vine cu o noua provocare: cititorii vor primi, in fiecare zi de vineri, vreme de sapte saptamini, si un CD audio care cuprinde unele dintre cele mai importante opere ale celor mai mari compozitori ai secolelor XVII-XIX. „Colectia Simfonica" s-a bucurat de un succes deosebit in alte tari, fiind oferita de diverse cotidiene importante, sub nume diferite: „Le Figaro" a prezentat cititorilor sai colectia „Mari compozitori", nume folosit si de ziarul polonez „Gazeta Wyborcza" sau de cel spaniol „El País". In cele 7 CD-uri, cititorii Cotidianul vor putea gasi cele mai frumoase note de muzica clasica, intr-o bogata selectie, care va va purta de la eleganta si intensitatea simfoniilor lui Beethoven sau Ceaikovski pina la forta compozitiilor lui Bach, incheind cu vigoarea ritmica a polonezelor si mazurcilor lui Chopin. Pentru a oferi o colectie generoasa de muzica clasica, premisa principala a fost ca selectia sa cuprinda cit mai multe genuri, stiluri si epoci, pentru a da o panorama ampla asupra savorii muzicale a fiecarei perioade istorice.

Asadar, prin „Colectia Simfonica", Cotidianul le ofera cititorilor sai unele dintre cele mai semnificative opere ale unor mari compozitori din secolele XVII-XIX, in interpretarea celebrei Royal Philarmonic Orchestra. Calitatea inregistrarilor, fie ca vorbim despre Yehudi Menuhin sau Jonathan Carney, poate atrage atit melomanii cei mai exigenti, dar mai ales pe cei care vor sa se apropie de universul muzicii clasice: pentru acestia, „Colectia Simfonica" poate fi un excelent punct de pornire, esential prin combinatia de muzica simfonica, lucrari pentru pian, orga sau concerte. Totodata, fiecare CD va fi insotit de o brosura de prezentare a compozitorului, in care cititorii vor putea gasi informatii variate si povesti interesante despre viata si opera fiecaruia dintre marii muzicieni inclusi in selectie.

„Colectia Simfonica" va debuta vinerea viitoare, iar primul compozitor din serie va fi Ludwig van Beethoven, cu „Simfonia a IX-a", supranumita „Corala", ultima simfonie compusa de celebrul muzician german. Desi „Simfonia a IX-a" fusese scrisa pentru Societatea Filarmonica din Londra, i-a fost dedicata regelui Prusiei si a avut premiera la Viena, pe 7 mai 1824, cu un succes absolut. Celebra „An die Freude" („Oda bucuriei") a devenit, in timp, una dintre cele mai cunoscute parti ale unei simfonii: in 1985 a fost declarata imn al Uniunii Europene, iar in 1989, tot „Oda bucuriei" era aleasa pentru a rasuna in Berlinul care sarbatorea caderea Zidului. Inregistrarea oferita de Cotidianul a fost facuta in 1994, simfonia fiind interpretata de Royal Philarmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Raymond Leppard. Dupa Beethoven, in „Colectia Simfonica" vor urma Mozart, Bach, Wagner, Brahms, Ceaikovski si Chopin. (Cristiana Visan)