Un "vin de gheata" asortat cu mancaruri sofisticate, precum "fois gras", branzeturi cu mucegai, preparate asiatice condimentate sau deserturi cu fructe exotice, ofera personalitate unei mese savurate in compania partenerului sau a camarazilor.   "Vinul de gheata" (Ice wine in engleza sau eiswein in germana) este o licoare speciala, foarte scumpa, produsa cu mare grija si in conditii speciale. Ice wine este un vin foarte dulce care se obtine din struguri inghetati. Fructele se lasa in vie pana in lunile iernii. Inghetul concentreaza in boabele de struguri o cantitate de zahar si o aciditate foarte ridicate. Vinul a fost produs pentru prima data acum aproximativ 200 de ani, in Germania, dar actualmente Canada este cel mai mare producator mondial de ice wine. Ice wine este produs din struguri supusi unui inghet destul de puternic. Daca inghetul nu are loc foarte repede, strugurii pot putrezi, recolta fiind compromisa. De asemenea, daca inghetul este foarte sever, sucul strugurilor nu va mai putea fi extras. Strugurii sunt culesi din vie manual, pe timpul noptii sau dimineata foarte devreme. Presarea se realizeaza tot la temperaturi foarte scazute.   LUX. Ice wine este tributar unor soiuri precum Riesling, Vidal Blanc sau Cabernet Franc. Nivelul foarte ridicat al zaharului duce la o fermentare a mustului ce poate dura si luni intregi. Pentru ca strugurii raman multa vreme in vie, este posibil ca unele pasari sau animale sa risipeasca o parte din productie. Aceste particularitati impreuna cu procesul dificil de obtinere fac din ice wine un vin foarte scump. "Vinul de gheata" a patruns si pe piata romaneasca. "Avem sticle de ice wine produs in Germania: Mosel-Saar-Ruwer, Riesling Eiswein din 2001", ne-a spus Stefan Alexiu, PR DDV. In Romania, pretul unei sticle cu "vin de gheata", poate varia in functie de zona de productie. O singura sticla poate ajunge la cateva sute de lei, fiind astfel unul dintre cele mai scumpe vinuri comercializate in magazinele de specialitate romanesti.     SCUMP "Avem sticle de ice wine produs in Germania: Mosel-Saar-Ruwer, Riesling Eiswein din 2001. Procesul de productie si calitatea vinului fac ca pretul unei singure sticle de ice wine sa se ridice la sute de lei in Romania. Dar si in strainatate ice wine este un produs de lux si costa foarte mult" Stefan Alexiu,sommelier Proprietati Continutul de zahar din ice wine se incadreaza intre 180 si 320 g pe litru. Cu toate acestea este foarte racoritor datorita aciditatii ridicate si, deci, potrivit in perioadele toride ale verii. Aromele de piersica, para, caisa coapta, miere, citrice sau mere verzi sunt caracteristice "vinului de gheata". Desi este atat de dulce, ice wine nu are un continut de alcool foarte ridicat. In Germania, ice wine obtinut din struguri de riesling are o alcoolemie de 6%. In Canada, gradul de alcool se ridica pana la maximum 13%.