Premierul a folosit acelasi articol din Constitutie ca si seful statului anul trecut cind respingea majorarea pensiilor propusa de PSD. "Banii, spuneti de unde vin banii!" - Traian Basescu a avut de unde sa se inspire, miercuri seara, cind a solicitat Guvernului sa spuna clar de unde va lua banii pentru majorarea pensiilor. Premierul Tariceanu cerea acelasi lucru PSD, in luna decembrie a anului trecut. Pe vremea aceea nu era de acord cu aceasta lege. Intre timp s-a razgindit si, mai mult, pare sa fi gasit singur banii necesari.

Seful Executivului respingea in decembrie 2006 proiectul de modificare a legii pensiilor. In punctul de vedere trimis Parlamentului, Tariceanu invoca printre altele, articolul 138 din Constitutie. Premierul ii acuza atunci pe initiatorii proiectului - 7 parlamentari PSD si PRM - ca nu au mentionat de unde ar urma sa provina banii necesari pentru majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu. "Initiatorii propunerii legislative nu precizeaza sursele financiare necesare aplicarii masurilor propuse, incalcindu-se astfel dispozitia art. 138 alin(5) din Constitutia Romaniei, care prevede: źNici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare╗", scria Tariceanu.

Acelasi articol din Constitutie il invoca Traian Basescu. Mai mult, acesta ameninta ca daca Executivul nu va preciza de unde ia banii nu va promulga legea. Nu sint bani, adio pensii!, pare sa spuna Basescu.

Tariceanu si-a schimbat insa intre timp parerea. "Cei care isi pun aceasta intrebare (de unde bani pentru pensii, n.r.) dovedesc un singur lucru: ca nu cunosc realitatea economiei de astazi din Romania si nu au nici un fel de idee despre ce inseamna bugetul si politica de pensii", i-a raspuns premierul, presedintelui.

Nu e singura schimbare de atitudine a sefului Guvernului in chestiunea majorarii pensiilor. Initial, Tariceanu a anuntat ca Executivul nu are banii necesari pentru majorare. "Nicaieri in lume nu se pot majora pensiile cu aproape 70% intr-un an, respectiv 17%, ceea ce s-a facut (in 2007 - n.r.), si 50%, cit ar fi dorit Parlamentul. Dar trebuie sa ne gindim si ce se intimpla la anul, daca economia permite sa pastram aceleasi pensii", a spus premierul. Amenintat insa de PSD cu motiunea de cenzura, Tariceanu a gasit banii necesari.

Primul-ministru a tinut sa-i asigure vineri pe reprezentantii pensionarilor, cu care s-a intilnit la Palatul Victoria, ca exista resurse pentru majorarea veniturilor acestora incepind cu anul viitor. "Anul acesta putem sa majoram pensiile cu 22%, un procent care este deja cu mult mai mare fata de ceea ce s-a facut in anii anteriori, si acest lucru a fost datorat cresterii economice. Aceasta este baza care ne va permite la anul sa abordam o crestere si mai importanta", a spus Tariceanu. Cu acelasi prilej, premierul nu a ratat ocazia de a-l ataca din nou pe Basescu: "Sint dezamagit de cuvintele pe care le-a rostit presedintele, pentru ca, la putin timp dupa instalarea la Cotroceni, presedintele Basescu spunea ca scoaterea romanilor din saracie este o prioritate. Spunea ca, citez, źdeja sint batrini care atunci cind vine postasul cu talonul de pensie intreaba de ce n-a venit pensia, asa cum au promis-o Basescu si Tariceanu in campania electorala?╗".

Citeste puncul de vedere al Guvernului din decembrie 2006, impotriva majorarii pensiilor (format PDF) "Pensiile" au ajuns la Cotroceni Legea majorarii punctului de pensie a ajuns ieri, in jurul orei 14.00, la Palatul Cotroceni. Dupa inregistrarea oficiala, conform declaratiei purtatorului de cuvint al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, proiectul a fost trimis spre analiza Departamentului Constitutional Legislativ din Palatul Cotroceni. (C.O.)

PSD il compara pe Basescu cu Pristanda Deputatul PSD de Suceava, Ioan Stan, a declarat vineri ca PSD a propus o majorare "realista" a pensiilor, care poate fi suportata din suma suplimentara la Buget, fiind de parere ca presedintele Traian Basescu nu a vazut solutia pentru ca a facut o socoteala similara cu a lui Ghita Pristanda. Ioan Stan a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca sint fonduri atit pentru majorarea pensiilor, cit si pentru asigurarea subventiilor in agricultura. "Ne-am gindit ca va veni vremea sa aplicam si noi aceasta lege, asa ca am facut toate calculele inainte de a propune majorarea punctului de pensie", a spus Stan, care a aratat ca din cresterea economica si imbunatatirea gradului de colectare a taxelor, suma suplimentara la bugetul de stat se ridica la aproximativ 8 miliarde de euro, fiind suficienta atit pentru costurile cu pensiile, cit si pentru cele cu subventiile in agricultura.

"Calculul presedintelui Traian Basescu a fost mai ceva decit socotea Ghita Pristanda steagurile", a spus Stan.

Stan a mai spus ca daca actualii guvernanti nu sint in stare sa aplice majorarea cu 43 la suta a punctului de pensie, "trebuie sa se ridice din fotolii si sa lase locul pentru PSD", care este pregatit sa aplice aceste masuri.