Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" ii invita pe toti iubitorii de arta populara, si nu numai, la Tabara de creatie "Vara pe ulita". Intrata in traditia muzeului, tabara se adreseaza copiilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 6 si 1
Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" ii invita pe toti iubitorii de arta populara, si nu numai, la Tabara de creatie "Vara pe ulita". Intrata in traditia muzeului, tabara se adreseaza copiilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, pentru a fi initiati si indrumati de mesterii populari veniti din diferite colturi ale tarii.   Programul, desfasurat in perioada 16 iulie-10 august 2007, ofera micului public sansa de a invata tainele mestesugurilor traditionale, chiar de la cunoscutii creatori de arta. ActivitaTi. Astfel, toti cei care vor fi prezenti vor vedea la lucru mesteri neintrecuti in: olarit, modelaj, oua incondeiate, tesaturi de interior si piese de port, sculptura in lemn. De asemenea, vor putea urmari cum iau nastere icoanele pe lemn, icoanele pe sticla, mastile populare, instrumentele muzicale, podoabele, impletiturile, pictura naiva, papusile, aranjamentele decorative si pictura-desen.   Programul interactiv va fi completat, ca in fiecare an, de activitati de divertisment, jocuri, momente artistice, concursuri, muzica, dans si antren. Cele mai reusite lucrari vor fi reunite in expozitia finala, al carei vernisaj va avea loc duminica, 5 august, la ora 11:00. Reamintim ca taxa de participare este de 100 de lei pentru fiecare participant sau 180 de lei pentru doi participanti, iar taxa de insotitor este de 15 lei.     RECREERE. Tabara de creatie este un program cultural-educativ care isi propune sa ofere tinerilor o modalitate de recreere prin redarea ambiantei din satul traditional si sa ii determine sa duca mai departe insemnele identitatii nationale. Din experienta anului trecut, o micuta participanta la progamul traditional marturiseste: "Mie mi-a placut foarte mult, eu am fost la olarit anul trecut si la sporul casei. La olarit m-a incantat cel mai mult. Era minunat, daca se poate spune asa, pentru ca dintr-o bucata de lut poti sa faci diverse lucruri: o vaza, un castron sau o farfurie. Daca as mai participa si anul acesta, mi-ar placea la margele. Dar erau mai multe activitati, erau si sculpturi in lemn. Puteam sa facem si papusi. In trei saptamani, cat a tinut tabara, n-am reusit sa termin decat la sporul casei si la olarit".   Prin manifestarile cu caracter popular organizate de-a lungul anilor, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" a reusit sa atraga de partea sa un numar mare de vizitatori. Totodata, muzeul este o prezenta vie in multe tari ale lumii prin expozitiile pe care le organizeaza la invitatia unor muzee sau pe care le deschide la centrele culturale romanesti din strainatate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.