Jumatate dintre scriitorii de pe lista scurta a prestigiosului premiu vor fi tradusi la Editura Polirom.

Trei dintre cele sase carti finaliste la Booker Prize in 2006, inclusiv romanul cistigator, "Mostenitoarea tarimului pierdut", de Kiran Disai, sint deja incluse in oferta Editurii Polirom. Primul dintre aceste tri romane, "Declinul", de M.J. Hyland, in traducerea Anei Sevcenco, a intrat in librarii de saptamina trecuta, urmind ca si celelalte doua, romanul premiat si "Veghea" de Sarah Waters, sa apara in curind.

Booker Prize este una dintre cel mai bine cotate distinctii literare din lume. Voci din mediul cultural sustin chiar ca, spre deosebire de Nobel, Bookerul ar fi mai fidel criteriilor strict estetice dupa care se judeca valoarea cartilor intrate in competitie. In 2006, alaturi de romanele care urmeaza deja sa fie traduse la Polirom, au mai figurat pe lista scurta a nominalizarilor la Booker Kate Grenville cu romanul "The Secret River", Hisham Matar cu "In the Country of Men" si Edward St Aubyn cu "Motherís Milk".

Cistigatoarea, Kiran Desai, este fiica unei foarte populare scriitoare de origine indiana, Anita Desai, la rindul ei nominalizata de trei ori la Booker Prize, care insa nu a cistigat niciodata prestigioasa distinctie. Kiran Desai este, de asemenea, cea mai tinara scriitoare care si-a adjudecat pina acum premiul Booker, la doar 35 de ani. Cel mai tinar scriitor recompensat cu Booker Prize este Ben Okri, publicat si in Colectia Literatura Cotidianul. El a obtinut premiul in 1991, pe cind avea virsta de 31 de ani.