Stomac steril
La nastere, copilul are un tub digestiv steril, fara nici o bacterie. Dar treptat va fi colonizat de o flora bacteriana intestinala formata din sute de miliarde de microorganisme.     Cercetatorii Centrului Me
Stomac steril
La nastere, copilul are un tub digestiv steril, fara nici o bacterie. Dar treptat va fi colonizat de o flora bacteriana intestinala formata din sute de miliarde de microorganisme.     Cercetatorii Centrului Medical al Universitatii Stanford si Howard Hughes Medical Center din SUA au studiat modul cum microorganismele se instaleaza treptat in stomacul nou-nascutului. Studiul publicat recent in PloS (Public Library of Science Biology) releva ca fiecare bebelus are un profil bacterian propriu. In primul an de viata, flora intestinala se modifica permanent. Dupa primele 12 luni foarte haotice din punct de vedere al florei intestinale, aceasta incepe treptat sa se apropie de profilul celei a unui adult. Tubul digestiv este un formidabil laborator, unde alimentele se transforma in substante vitale. Dar aceasta transformare n-ar putea avea loc daca nu ar exista un numar infinit de bacterii implicate in procesul digestiv.     SISTEMUL IMUNITAR. Eu nu stiu ce ar fi omul fara tubul digestiv populat de bacterii! Pentru ca aceasta uzina ne ajuta sa extragem esentialul pentru viata si sistemul imunitar, exclama seful departamentului biochimie, profesorul Patrick Brown din Stanford. Cercetatorii au stabilit ca, la venirea pe lume, intestinul nou-nascutului incepe sa fie colonizat de microorganisme provenite din mucoasele vaginale ale mamei in timpul nasterii, din mamelon sau tetina sau din contactul cu persoanele care-l tin in brate, il mangaie... Bebelusii nascuti prin cezariana sunt scutiti de contactul cu mucoasele vaginale. Desi autorii studiului observa procesul rapid de colonizare a intestinului, totusi nu au putut oferi o explicatie valabila faptului ca o familie de bacterii este inlocuita cu alta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.