Un grup de experti din Rominia, Ucraina si Republica Moldova a lansat un studiu despre ajutorul pe care l-ar putea da Romania in calitate de membru UE si NATO, celorlalte doua state.

Centrul pentru Prevenire a Conflictelor&Early Wa
Un grup de experti din Rominia, Ucraina si Republica Moldova a lansat un studiu despre ajutorul pe care l-ar putea da Romania in calitate de membru UE si NATO, celorlalte doua state.

Centrul pentru Prevenire a Conflictelor&Early Warning a organizat vineri, 6 iulie, lansarea studiului "Planul Trilateral pentru Integrarea Europeana si Euroatlantica", din cadrul proiectului East - East "Partnership Beyond Borders". La eveniment au participat oficiali din cadrul MAE si al MAp, reprezentanti diplomatici acreditati la Bucuresti precum si autorii ambitiosului proiect.

Grupul de experti Romania-Ucraina-Republica Moldova a creat acest Policy-Paper, in primul rind pentru a atrage atentia asupra necesitatii unor reforme substantiale si coerente in Republica Moldova si Ucraina, ca o preconditie a apropierii lor la Uniunea Europeana si NATO.

Reprezentantii celor trei tari au incercat sa identifice si sa puncteze probleme care in continuare ingreuneaza drumul Republicii Moldova si al Ucrainei catre integrarea euroatlantica si europeana. Astfel, in cadrul conferintei de lansare s-au purtat discutii despre nevoia de reforma si modernizare, despre securitate si integrare, despre obtinerea vizelor, a cetateniei, lupta anticoruptie, dificultatile minoritatilor, pozitia trilaterala comuna si, nu in ultimul rind, despre conflictul transnistrean si despre orientarile geopolitice ale Rusiei.

Pe scurt, prin acest proiect i se cere Romaniei sa se foloseasca de pozitia sa de stat membru UE si NATO sa sprijine si sa promoveze initiative pentru consolidarea relatiilor cu ambele organizatii pentru Republica Moldova si Ucraina. In acelasi timp s-a insistat si asupra cooperarii cu statele membre GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova) in toate chestiunile legate de diversificarea surselor de energie si dezvoltarea unor rute alternative de transport catre Europa, in special prin conectarea regiunilor Marii Negre si a Marii Caspice cu Europa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.