Daca te scoli cu noaptea in cap, adica mai pe racoare, poti prepara o masa delicioasa fara prea mult efort. Daca ai totul pregatit. Daca... nu-ti suna telefonul, daca...     Uite asa m-am pregatit eu intr-o dimineata, hotarata sa gatesc
Daca te scoli cu noaptea in cap, adica mai pe racoare, poti prepara o masa delicioasa fara prea mult efort. Daca ai totul pregatit. Daca... nu-ti suna telefonul, daca...     Uite asa m-am pregatit eu intr-o dimineata, hotarata sa gatesc pana nu se incinge blocul. Am scos puiul din frigider, dovleceii, ceapa, ciupercutele, rosioarele, mararul si patrunjelul, usturoiul, ardeiul gras, sarea, piperul, uleiul, iaurtul pus la scurs de aseara, castravetii, bucatica de costita afumata, un ou si gata, astea sunt toate. Aveam de gand sa fac pulpe de pui la gratar, cu dovlecei prajiti si sos tzatziki si rulouri din piept de pui umplute cu ciupercute. Totul era la vedere si, pentru o pornire cu spor, mi-am pus de o cafea. Gata cafeaua, o pun pe masa intre legume si ma asez comod ca sa curat ciupercile.     SURPRIZA. Cand sa trec la dovlecei suna telefonul. Il trag mai aproape si surpriza! Un el si o ea discutau ceva... parca despre pui, despre oua... Alo!, zbier eu la ei, cine e acolo?! Nici vorba sa ma auda. Ii tot dadeau inainte. Ea il intreaba daca puiul are par pe piept. Eu zic: nu, draga, n-are si, chiar daca ar avea ceva, ar fi fulgi, nu par! Ea chicoteste si zice ceva de pulpe, daca sunt albe sau bronzate. Nu, draga, zic eu, cum sa fie bronzate, sunt albe si ma uit la pui. Da, erau albe! Ma, strig eu la ea, ce-ti veni asa de dimineata? Vrei sa gatesti? Cine ti-a dat numarul meu de telefon? Ea o tinea langa pe-a ei. Acum zicea ceva de piept... Ce solicon, fetito! Ma uit la pui speriata. Nu, n-avea silicon, era normal! Din telefon cineva-mi chema puiul: "Pui, pui, pui!", cu voce ademenitoare. Insfac puiul si-l trag mai aproape. In receptor se auzea si o voce sugrumata de barbat. Hei, ce aveti, frate, de va tineti de sotii la ora asta?!, le strig eu. Ei, nimic! Fata iar vorbeste de pulpe. Pun receptorul jos, dau sonorul mai tare si tai pulpele. In receptor se petrecea ceva in legatura cu tatele! Cred ca se referea la piept, numai ca barbatii astia... Tai pieptul puiului, ii scot pielea si il feliez. Zgomote ciudate si chicoteli in receptor. Ii anunt ca inchid telefonul. Curat dovleceii, ciupercile, rosiile si ardeiul gras, le spal si le feliez. Curat ceapa si castravetele, le toc marunt si ma apuc sa curat usturoiul, il strivesc si toc verdeata. Prajesc felioarele de dovlecei. Inabus ceapa si ardeiul gras.     BIS. Telefonul suna la fel. Ridic receptorul si aceeasi voce zicea ceva de morcov... La dracua€™! Uitasem morcovul! Scot un morcov, il curat si-l dau pe razatoare. Na, ca e buna si fata asta la ceva! Pun pulpele pe gratar in cuptorul incins. Mi se face cald si-mi pun o portie de inghetata. La telefon aveau loc discutii despre pozitii de sedinte foto, dupa cum am inteles eu. Nu am intervenit. Aveam sentimente blande fata de fata aia care imi salvase reteta. Amestec morcovul, ceapa, ciupercile, o parte din verdeata, oul si feliile subtiri de costita. Mananc o parte din inghetata. Scot pulpele si le montez pe rondele de dovlecei. In telefon, chicoteli. Fac rulourile si le bag la cuptor, intr-o tava cu ulei. Incep sa amestec iaurtul cu ulei, usturoi si un praf de sare, apoi ii pun castravetii. La telefon, nimic! Iau receptorul si strig: hei, ati adormit? Nu, nu dormeau. Fata isi facea inventarul, spunea tot felul de mascari si-l intreba mereu pe gajaitul ala daca-i e bine. Gajaia, lua-l-ar dracua€™! Acum nu era in stare sa zica nimic, iar mie mi se fleoscaise inghetata!     Sfaturi Folositi ulei curat pentru inabusit ceapa si ardeiul gras. Nu le prajiti! Ungeti pulpele cu ulei, presarati sare, piper si dati la rece. Prajiti dovleceii, nu-i rumeniti. Pentru tatichi puneti iaurtul de seara la scurs intr-o panza si folositi ulei fara miros. Scurgeti bine de zeama castravetii tocati marunt. Feliile de piept trebuie unse cu ulei si putin sarate, pentru ca umplutura este si ea sarata. Puteti sa adaugati si usturoi taiat fin. Tocati cat mai fin verdeata. Folositi-o si la umplutura, si la ornat garnitura din rondele de dovlecei. Aceeasi garnitura o puteti folosi si la rulourile umplute. Ornati cu felioare de rosii. Folositi tatichi la ambele feluri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.