Capitala Regatului Unit al Marii Britanii a fost ieri locul de start al celebrei curse cicliste, Londra fiind asaltata de turistii de pe continent care n-au vrut sa rateze momentul.

Pentru prima oara in istoria Turului Ciclistic al Frantei
Capitala Regatului Unit al Marii Britanii a fost ieri locul de start al celebrei curse cicliste, Londra fiind asaltata de turistii de pe continent care n-au vrut sa rateze momentul.

Pentru prima oara in istoria Turului Ciclistic al Frantei, startul s-a dat de la Londra. O idee nemaipomenita a organizatorilor, care au stiut sa asocieze imaginea competitiei cu cea a unei metropole in care conservatorismul tipic britanic se pupa perfect cu tot ce inseamna nou.

TRASEU. Daca faci drumul Bucuresti Londra cu masina, esti un om destept. Pe langa faptul ca inca de la intrarea in Regat te intampina o alta atitudine, mai descoperi si diferentele uriase dintre ei si noi. Aici, turismul inseamna cu totul altceva decat in Romania, acolo unde toata lumea da buluc in hoteluri care de care mai inghesuite si dezvoltate pe verticala. Englezii, oameni care traiesc infinit mai bine ca noi, prefera campingurile, fiind foarte atrasi de sejururile cu cortul. Genul acesta de turism se desfasoara chiar si in apropierea Londrei. Distanta de la suburbii pana in centrul vestitei metropole se parcurge cam intr-o ora si ceva, dar daca nu esti dotat cu un sistem GPS de navigatie sansele de a ajunge la destinatie sunt aproape nule.

AGLOMERATIE. In acest week-end, partea de sud a Londrei este sufocata de turisti veniti de dincolo, de pe continent, pentru a fi martori la startul Turului Ciclistic al Frantei. In ideea de a cosmopoliza competitia, organizatorii vor plimba caravana anul acesta atat prin Anglia, cat si prin Belgia. Cum arata Londra cand are de-a face cu un astfel de eveniment? Nu va imaginati ca se petrec aceleasi lucruri ca la noi. Viata curge absolut firesc, exceptie facand turistii care umbla ca niste furnicute inca de la primele ore ale diminetii. Aproape fiecare persoana are in mana cate o harta, sperand sa gaseasca cat mai usor traseul.

ATLAS. Cand intri in oras iti alegi ca reper Tamisa, dar, pe masura ce te apropii si mai mult, incepi sa te orientezi in functie de Trafalgar Square. De fapt, o nimeresti fara sa iti dai seama. Identifici locul nu dupa cladirile din zona, ci dupa afisele uriase si ecranele gigantice care inconjoara fantana arteziana. Lumea se pozeaza, cumpara tricouri promotionale si incearca sa-si dea seama care va fi traseul rutierilor. E doar 11:00 dimineata in Londra si nebunia pentru cautarea unui loc cat mai bun a inceput. Prologul turului ciclistic al Frantei atrage si sute de ziaristi dornici sa surprinda cat mai bine evenimentul. Pana se da startul de pe strada unde se gaseste biroul premierului britanic, precum si Palatul Parlamentului, nimeni nu se plictiseste. Undeva, la poarta unei cladiri care adaposteste cartierul general al Le Tour, se face schimbul de garzi. Turistii se apropie si chiar indraznesc sa atinga caii. Toata lumea face fotografii. Pana si persoanele din staff, aflate pe rampa de plecare a rutierilor, lasa totul balta pentru a imortaliza momentul.

PLAJA. In fata Palatului Parlamentului se intinde o pajiste. Parca ar fi un camping. In asteptarea spectacolului, turistii si-au intins corturile, in vreme ce politistii patruleaza cu atentie, sa nu care cumva sa apara vreun hot, aglomeratia atragand si la Londra amatorii de furtisaguri. Pe ecranele uriase amplasate aici se deruleaza filmulete de la editiile trecute ale Le Tour. Pe vreme ce ora Prologului se apropie, spectatorii devin din ce in ce mai nerabdatori. Turul Frantei a inceput!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.