Pe 10 iulie va incepe la Mamaia cea de-a doua editie a Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti.

Fara a face nici un fel de selectie, absolut toate filmele romanesti din anul 2006 vor fi proiectate in acest festival, exceptie facind cele in care nici macar producatorii nu au incredere sa le arate in public. Absent motivat este filmul ‘’Restul e tacere’’ al lui Nae Caranfil, care va fi prezent la Festivalul de la Locarno.

Festivalul va fi structurat in 4 sectiuni: Competitie, Gala Filmului Romanesc, Panorama si o sectiune dedicata Scolilor de Film. Spectacolele vor avea loc in fiecare seara, incepind cu ora 21.30, in mai multe locuri: Palatul Festivalului (Teatrul de vara - unde se vor viziona filmele din Competitie si cele din cadrul Galei Filmului Romanesc), Gradina Cinema Albatros (unde vor rula filmele din sectiunea Panorama) si un loc neconventional La Fantani - Casino (unde vor rula scurtmetrajele). De asemenea, vor mai exista proiectii ale scurtmetrajelor in Vama Veche si ale filmelor din sectiunea Panorama la Arenele Tomis din Constanta.

In sectiunea Gala Filmului Romanesc vor rula sase lungmetraje romanesti, printre ele, filme selectionate si premiate la Cannes: "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", regia Cristian Mungiu, marele cistigator al Palme d’Or in acest an, "California Dreamin’ (nesfarsit)" (regia Cristian Nemescu, marele cistigator al sectiunii Un Certain Regard la Cannes in acest an), "Ingerul necesar" (regia Gheorghe Preda), "Cocosul decapitat" (regia Radu Gabrea) si "Pescuit sportiv" (regia Adrian Sitaru) - film prezentat in avanpremiera extraordinara.

In cadrul sectiunii Panorama vor fi prezentate cele mai premiate filme de peste Ocean si din Europa: ‘’Cirtita’’, regia Martin Scorsese, ‘’Venus’’, regia Roger Michell, ‘’Little Miss Sunshine’’, regia Jonathan Dayton si Valerie Faris, ‘’Ultimul rege al Scotiei’’, regia Kevin Macdonald, ‘’Labirintul lui Pan’’, regia Guillermo del Toro, ‘’Volver’’, regia Pedro Almodóvar, ‘’13 Tzameti’’, regia Géla Babluani.

In competitie se vor afla 10 filme, majoritatea dintre ele selectionate la Festivalul de la Cannes. Printre ele, ‘’Iklimler’’ (‘’Climates’’, Turcia/Franta 2006, regia Nuri Bilge Ceylan, cistigator al Premiului FIPRESCI la Cannes in 2006), ‘’Den Brysomme mannen’’ (‘’The Bothersome Man’’, Norvegia/Irlanda 2006, regia Jens Lien, cistigator al Premiului ACID la Cannes 2007), precum si ‘’California Dreamin’ (nesfirsit)’’, singurul lungmetraj romanesc din competitia oficiala IPIFF 2007.

De asemenea, vor fi prezentate peste 40 de scurtmetraje ale Scolilor de Film din tara si din strainatate.

Va avea loc si un training de productie de film organizat pe intreaga perioada de desfasurare a festivalului cu sprijinul organizatiei britanice New Producers Alliance (NPA), care se ocupa de 10 ani cu organizarea de programe de pregatire in materie de productie pentru tineri cineasti. Trainingul sustinul de Anita Lewton urmareste toate capitolele productiei de film: dezvoltare de scenarii si proiecte, trecerea de la scurt la lungmetraj, finantare, programare, vinzari, distributie.