Dimensiunile Terrei sint cu 5 milimetri mai mici decit credeau initial oamenii de stiinta.

Masuratorile facute pina acum aratau ca Pamintul avea un diametru si o circumferinta de aproximativ 12.700 de kilometri, respectiv 40.000 de kil
Dimensiunile Terrei sint cu 5 milimetri mai mici decit credeau initial oamenii de stiinta.

Masuratorile facute pina acum aratau ca Pamintul avea un diametru si o circumferinta de aproximativ 12.700 de kilometri, respectiv 40.000 de kilometri. Ultimele studii ale cercetatorilor de la Institutul de Geodezie din cadrul Universitatii Bonn din Germania au demonstrat ca marimile planetei s-au micsorat in ultimii cinci ani cu 5 milimetri, informeaza LiveScience.com. Cercetarile au fost ingreunate pina acum de faptul ca pamintul nu este o sfera perfecta, au explicat oamenii de stiinta. Bombarea regiunii ecuatoriale determinate de rotatiile planetei si faptul ca suprafata sa este plina de denivelari au fost principalele piedici in calea unor studii adecvate.

Inventivi, germanii au pus in functiune un nou sistem de masurare. Ei au folosit o retea de 70 de telescoape raspindite in intreaga lume, numita Very Long Baseline Interferonmetry (VLBI), ce capteaza undele radio transmise in spatiu la diferente foarte mici de timp unul fata de celalalt. "Precizia acestor sisteme este uimitoare. Am putut aproxima cu pina la 2 milimetri pe o raza de 1.000 de kilometri dimensiunile Terrei", spune Axel Nothnagel, conducatorul studiului, citat de portalul stiintific.

Cu ajutorul aceluiasi sistem de unde radio, cercetatorii au mai descoperit ca distanta dintre Europa si continentul nord-american creste cu 18 milimetri pe an. Aceste modificari, oricit de nesemnificative ar parea, sint foarte importante pentru comunitatea academica. Oamenii de stiinta spera ca prin ele sa poata explica schimbarile climaterice din ultima vreme. "Cinci milimetri in diametrul Pamintului ar putea parea o diferenta nesemnificativa, dar ea este esentiala pentru pozitionarea satelitilor care pot aproxima nivelul oceanelor", detaliaza Alex Nothnagel.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.