E-urile din alimente dau masura otravurilor chimice din mancare si, fiindca toata lumea vrea sa afle secretul mancarii celei mai sanatoase, firesc se intreaba si care forma de lapte e cea mai sanatoasa. Raspunde prof. dr. Gheorghe Mencini
  E-urile din alimente dau masura otravurilor chimice din mancare si, fiindca toata lumea vrea sa afle secretul mancarii celei mai sanatoase, firesc se intreaba si care forma de lapte e cea mai sanatoasa. Raspunde prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Reputatul specialist in filozofia mancarii spune ca este cel mai bun laptele purtand initialele UHT cel care este supus unui soc termic scurt, dar la temperatura mare. Acest tratament rapid si cu fierbinteala mare omoara toate bacteriile din lapte, atat cele in activitate, cat si cele adormite ca spori, iar timpul scurt de incalzire face ca sa nu se deterioreze substantele bune din compozitia laptelui. Nu e rau nici laptele pasteurizat, dar superior ii este laptele UHT descris mai sus. Pasteurizarea se face la temperatura nu atat de mare - 78-80 grade - , iar incalzirea este lenta. Acest timp lung de contact cu temperatura inalta omoara in lapte doar bacteriile vii, nu si sporii.  Mai apare un dezavantaj: prin expunerea lunga la temperatura au timp sa se strice elementele bune din lapte. Zic unii ca e recomandabil laptele de tara, din ugerul vacii, fiindca e gras. Acest lapte trebuie baut in primele 20 de minute de la mulgere, cand nu s-au inmultit bacteriile din el, si bineinteles ca ugerul vacii trebuie bine curatat. Daca laptele nepasteurizat din tata vacii este lasat mai mult de 20 de minute, se inmultesc considerabil populatiile de bacterii din lapte. Ar fi bine ca oamenii sa manance un iaurt pe zi, caci in acesta se afla o veritabila microflora de lactobacterii pozitive.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.