Comitetul Olimpic International a acordat orasului Soci gazduirea Olimpiadei de iarna din 2014 la citeva ore dupa ce Putin amenintase ca va indrepta focoasele impotriva Europei.Coreenii au fost devastati de
votul membrilor CIO Jocurile Olimpice de iarna din 2014 se vor desfasura la malul Marii Negre, votul membrilor Comitetului International Olimpic stabilind miercuri noapte, in Guatemala, ca orasul Soci din Rusia este mai indreptatit decit Salzburg (Austria) si Pyeongchang (Coreea de Sud) sa gazduiasca aceasta competitie. Statiunea balneara caucaziana a fost preferata cu patru voturi in plus orasului sud-coreean Pyeongchang, la cel de-al doilea tur al alegerilor, la care au luat parte o suta de membri ai CIO. 51 de votanti s-au declarat in favoarea candidaturii ruse, 47 s-au pronuntat pentru Pyeongchang si doi s-au abtinut. „Cincizeci si unu de voturi la 47! Va felicit, Vladimir Vladimirovici! Cred ca dumneavoastra ati avut contributia decisiva, dimineata (miercuri - n.red.), in timpul prezentarii", i-a spus vicepremierul Aleksandr Jukov, telefonic, presedintelui, Putin in fata jurnalistilor, completind: „Pentru Rusia, nu este numai o victorie in ceea ce priveste Jocurile Olimpice, cred ca este voba de o recunoastere a noii Rusii, este victoria intregului nostru popor. Eram pe ultimul loc in aceasta competitie, am terminat primii". Cu citeva ore inainte, decisa sa-si demonstreze intoarcerea pe scena internationala, Moscova amenintase din nou ca va indrepta rachete catre Europa daca Washingtonul nu ii va accepta propunerea in legatura cu scutul antiracheta. Putin a avut un rol extrem de important in lobby-ul pentru Soci, in afara garantiilor guvernamentale (12 miliarde de dolari) pentru buna organizare, el avind un discurs in Guatemala chiar inainte de exprimarea votului. Pentru victoria statiunii sale preferate, Putin a schiat in costum de James Bond la Soci si a mobilizat ansamblul resurselor aparatului de stat, de la ministri si sportivi la oameni de afaceri, toti avind un obiectiv simplu: sa gazduiasca primele Jocuri Olimpice de iarna din Rusia din ultimii 34 de ani.

„Putin a cumparat JO" Reactiile austriece au fost extrem de dure. „Putin ne-a «ciupit» Jocurile Olimpice", noteaza ziarul austriac „Kronen Zeitung". Cotidianul austriac a adaugat ca „idealul olimpic a fost sacrificat pe altarul banului", facind referire la anuntul presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, potrivit caruia statul rus garanteaza miliardele de dolari necesari realizarii infrastructurii pentru JO la Soci, inexistenta in acest moment. Cotidianul popular „Österreich" scrie ca „Putin si-a cumparat Jocurile Olimpice din 2014", iar „Kurier" spune ca „CIO si-a abandonat idealurile pentru a nu se mai interesa decit de „bani, bani, bani si televiziune".

Soci - o alegere curajoasa pentru Jocurile Olimpice. Cititi pe www.cotidianul.ro/select JO 2014, la fel de importante ca zborul lui Gagarin in cosmos Alegerea orasului Soci pentru gazduirea Jocurilor Olimpice de iarna din 2014 a fost vazuta de presa rusa de vineri ca o victorie simbolica a presedintelui Vladimir Putin, portdrapelul Rusiei, o tara care si-a luat astfel revansa pentru anii postsovietici de slabiciune in raport cu Occidentul. "Datorita eforturilor lui Vladimir Putin, Rusia a obtinut o importanta victorie de politica externa primind organizarea JO-2014. Victoria orasului Soci este importanta pentru Rusia, regasindu-se in presa occidentala, care de regula semnaleaza doar aspecte negative ale problemelor rusilor. Occidentalilor le este foarte greu sa explice de ce reprezentantii comunitatii sportive internationale au dat Jocurile Olimpice unei tari in care democratia se afla sub presiune, unde exista razboiul din Cecenia si unde populatia traieste in mizerie si alcoolism", scrie cotidianul economic "RBK Daily", citat de AFP.

Cotidianul "Izvestia" titreaza pe prima pagina "Putin a cistigat alegerile din 2014", facind un joc de cuvinte, aluzie la faptul ca presedintele Vladimir Putin nu va putea candida la alegerile prezidentiale din 2008. "Ultima data cind Rusia s-a mai bucurat asa de tare a fost la zborul lui Gagarin" in spatiu, in 1961, noteaza cotidianul popular "Komsomolskaia Pravda", in timp ce cotidianul "Rossiiskaia Gazeta" il compara pe Putin cu un "talisman" care a adus victoria. "Presedintele, care s-a comportat ca un capitan de echipa la prezentarea orasului Soci, n-a lasat nici o urma de indoiala votantilor: Rusia este demna de a organiza Jocurile Olimpice de iarna, pentru prima data in istoria tarii", subliniaza "Rossiiskaia Gazeta", care adauga ca victoria este nu numai una sportiva, ci si politica si economica.