Un laureat al Premiului Israelului pentru Excelenta a oferit informatii secrete URSS-ului.

Un biolog israelian, condamnat pentru spionaj in favoarea fostei Uniuni Sovietice, a dezvaluit ca, in timpul Razboiului Rece, a recrutat un sava
Un laureat al Premiului Israelului pentru Excelenta a oferit informatii secrete URSS-ului.

Un biolog israelian, condamnat pentru spionaj in favoarea fostei Uniuni Sovietice, a dezvaluit ca, in timpul Razboiului Rece, a recrutat un savant israelian de renume, care a furnizat informatii secrete URSS-ului, fara a stirni banuiala serviciilor secrete.

Fostul spion sovietic Marcus Klingberg, director adjunct al Institutului israelian pentru Cercetari Biologice, povesteste in memoriile sale ca l-a recrutat pe unul dintre colegii sai, relateaza cotidianul "Yediot Aharonot". Acesta a furnizat URSS-ului informatii secrete despre armele bacteriologice ale Israelului. Savantul, care a murit in urma cu cativa ani si al carui nume nu a fost dezvaluit, nu a fost niciodata banuit de serviciul secret israelian, Shin Beth, ca ar fi colaborat cu KGB. Mai mult, el a fost recompensat cu Premiul Israelului pentru Excelenta Profesionala.

Marcus Klingberg a fost insa descoperit de catre Shin Beth, fiind condamnat, in 1983, la 18 ani de inchisoare. In 1998, Klingberg a fost eliberat din ratiuni medicale si pus sub supravegherea agentilor israelieni. Fostul spion traieste acum in Franta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.