Componenta rezidentiala a proiectului Baneasa intra in a doua faza de dezvoltare. In luna septembrie vor incepe vinzarile noilor apartamente, care difera destul de mult de cele disponibile in prima faza. Mai multe detalii despre proiectul rezidential Baneasa puteti afla din interviul acordat pentru Rezidential de Alin Negulescu, director de vinzari in cadrul Baneasa Rezidential.

Cind a inceput procesul de vinzare a locuintelor din ansamblul rezidential Baneasa?

Vinzarile au inceput in luna decembrie a anului 2005, iar constructia undeva in luna iunie a aceluiasi an. De ce acest defazaj? Pentru a da cit mai mare credibilitate acestui proiect, care este cel mai mare din Romania pina in momentul de fata. Trebuie sa precizez faptul ca pe acest principiu vom merge in continuare. Vom construi, vom ridica structurile de bloc, si abia apoi vom incepe vinzarea. Oamenii trebuie sa vada ca ceea ce se vinde se si construieste.

Cum au mers vinzarile pentru prima faza a componentei rezidentiale a acestui proiect?

Prima faza, care include 227 de apartamente, s-a vindut in totalitate. Cel mai bine s-au vindut locuintele cu doua dormitoare. Se cauta cel mai mult si pentru inchiriere si pentru rezidenta. Cele cu un dormitor au fost preponderent achizitionate pentru investitii. Sint cumparate de investitori pentru a fi inchiriate pentru ca se cer pe aceasta piata, sau pentru a fi revindute. In ceea ce priveste preturile, cel mai ieftin apartament a costat cam 170.000 de euro cind au inceput vinzarile si a ajuns undeva la 250.000 de euro in ultima perioada de vinzare, iar cel mai scump a fost la inceput undeva la 312-313.000 de euro si a ajuns la 410.000-420.000 de euro. A fost o crestere a preturilor de aproximativ 30% in doi ani. Este valoarea neta, fara TVA. Am incheiat vinzarile in aprilie si urmeaza ca in luna septembrie a acestui an sa incepem vinzarea pentru un lot de 600 de apartamente.

Apartamentele din cel de-al doilea lot pe care-l scoateti la vinzare sint identice cu cele din primul lot?

Vor fi altfel de apartamente, se vor adresa unei alte categorii de clienti, oameni care ne-au solicitat sa abordam acest gen de apartamente. Noile unitati locative vor fi cu 10-20% mai mici in ceea ce priveste suprafata. Nu vom face insa rabat la calitate, din contra, sporim calitatea in ceea ce priveste finisajele si constructia. Singurul lucru de la care facem rabat este suprafata. Datorita acestui lucru cred ca impactul asupra pretului va fi mare si va face ca aceste apartamente sa fie mai accesibile.

In prima faza nu ati avut garsoniere. In noile blocuri veti include astfel de locuinte?

Vom oferi la vinzare si studiouri. Pina in momentul de fata nu am avut acest tip de apartament. Avem insa cerere, in special din partea familiilor ai caror copii ajung la virsta de 18 ani si au nevoie de o astfel de locuinta sau din partea clientilor care au un parinte in intretinere, pe care doresc sa-l stie aproape, sa-l poata ajuta de cite ori este nevoie. In conditiile in care am constatat ca exista cerere s-a decis ca 5% din cele 600 de apartamente care vor fi disponibile in aceasta faza sa fie garsoniere. Numai datorita cererii am decis sa abordam acest tip de locuinte. In proiectul initial nu am avut acest tip de locuinta, insa cererea ne-a facut sa includem si aceasta locuinta in oferta. Trebuie sa mai spun ca familiile moderne mai cauta astfel de locuinte si pentru bona sau menajera.

Ce alte tipuri de apartamente vor fi disponibile?

Vor fi apartamente cu un dormitor, doua dormitoare, si mai putin cu trei dormitoare. Vor fi mai ales cu doua dormitoare deoarece piata cere acest tip de apartamente. Vor reprezenta cam 55% din aceasta faza. Vor fi majoritare datorita cererii. La ultimul etaj vor fi penthouse-uri. Vom avea unul sau doua locuri de parcare pentru un apartament. Chiar s-ar putea sa avem un excedent de locuri de parcare, lucru pe care nu-l intilnim in orice alta dezvoltare din interiorul Capitalei. Vor fi 50-60 de locuri de parcare in plus, care vor fi destinate fie vizitatorilor, fie vor fi vindute ca al treilea sau al patrulea loc de parcare.

Aveti solicitari pentru aceste apartamente?

Avem o lista de asteptare cu citeva sute de clienti care asteapta sa incepem vinzarile pentru noile blocuri. Trebuie sa spune ca sint si clienti care nu s-au incadrat in preturile pe care noi le-am avut pentru aceste apartamente in prima faza, dar care pot accesa un credit in noua oferta.

Faptul ca linga zona rezidentiala se afla un parc de afaceri face sa creasca cererea pentru locuinte in acest ansamblu rezidential?

Intregul concept al proiectului e gindit in asa fel ca toate componentele sa se imbine una cu cealalta. De aceea este zona rezidentiala linga cea comerciala si linga cea de afaceri. In principiu, o data cu dezvoltarea zonei de birouri, cu siguranta va fi cererea mult mai mare. Asta incepind din luna octombrie a acestui an, cind se deschide zona de birouri. Vor veni mii de angajati, dintre care unii in mod sigur vor avea nevoie de un spatiu locativ in aceasta zona.

Care este publicul-tinta pe care-l abordati in aceasta faza comparativ cu cel care a achizitionat locuinte din primul lot scos la vinzare?

Pentru ceea ce am vindut vorbim de pozitii de top management sau proprietari de companii, cu virste intre 35 si 55 de ani, cu un venit minim de 4.000 de euro pe familie si cel putin un copil. Pentru cele pe care le vom vinde incercam sa coborim bariera undeva la un nivel de virsta de 25-45 de ani, cu venituri pe familie de 2.500 de euro, suma necesara pentru a se putea accesa un credit. Cu siguranta, vor fi in majoritate familii cu copii.

In prima etapa ati colaborat cu Alpha Bank. Veti continua parteneriatul cu aceasta banca si din pentru a doua faza a proiectului?

Ca pe orice piata, exista legea cererii si ofertei. Parteneriatul cu Alpha Bank a fost valabil in prima faza. Daca acest parteneriat se mentine din punct de vedere calitativ si al conditiilor pe care le-am primit, exista posibilitatea sa-l putem continua. Totusi, sintem curtati de toate bancile, exista o competitie pentru a oferi finantari.

Relaxarea normelor de creditare de catre Banca Nationala a Romaniei credeti ca va influenta cererea pentru noul lot de apartamente?

Pentru segmentul pe care noi l-am avut nu este o masura importanta pentru ca foarte putini au apelat la credite. Cred ca ponderea este de 15-20%. Pentru cel de-al doilea segment, cel pe pe care-l vizam acum cu cele 600 de apartamente, credem ca acest procent va fi mai mare. Apreciem ca 50-60% dintre cumparatori vor apela la credite, iar relaxarea pe care a impus-o BNR va spori numarul celor care vor cauta un apartament si, implicit, va creste cererea.

Finisajele pe care le veti folosi vor fi fabricate in Romania?

Nu lucram cu finisaje din Romania, totul este din import, in principal din Italia. Ma refer la gresie, faianta, usi. Pachetul este importat din Germania. Sint cele pe care le-am folosit si pina acum. Materialele se schimba, apar tot timpul variante coloristice noi, evolueaza. Pentru noua faza insa, in mod clar nu vom scadea in calitate. Asa cum am mai spus, nu vom scadea calitatea in cazul finisajelor.

Exista un mod standard de finisare a locuintei sau se tine cont si de optiunile clientilor?

Clientul isi alege tipul de finisaj, culoarea. Peretii se livreaza albi, sistemul de climatizare este inclus la fel ca si sistemul de incalzire. Singurele care se aleg sunt gresia, faianta, parchetul si culoarea usilor. Exista flexibilitate. Clientul poate chiar sa aleaga sa nu le puna de la noi, ci din alta parte. Va resimti insa diferenta la pret.

In ceea ce priveste vilele, se va modifica oferta?

Nu se va schimba. Cumparatorii vor avea aceleasi tipuri de case. Nu avem o decizie finala insa asupra momentului abordarii acestui segment. Piata este cea care impune ceea ce se cere. Pe piata este cererea foarte mare spre apartamente. Daca dupa 1990 s-a observat o relaxare a cererii pentru apartamente si crestere pentru cea de vile, acum, din cauza preturilor foarte mari ale terenurilor in zona metropolitana, toti dezvoltatorii merg pe blocuri. Nu stim ce se va face, mai ales ca nivelul investitiei ne confera un grad mare de flexibilitate. Sintem un proiect foarte mare, foarte dinamic si ne putem orienta spre ceea ce se cere pe piata. Ne dezvoltam pe o perioada mare de timp si tocmai asta ne permite sa ne orientam si sa atacam diverse zone. In momentul de fata, fiind o cerere mare pentru blocuri, pentru apartamente, am iesit in intimpinarea cererii si vom ridica aceste 600 de apartamente. Vom mai merge in aceasta directie, pentru ca zona din spatele galeriei comerciale ne permite sa avem un regim mai mare de inaltime. Si acolo putem merge pe blocuri, pentru ca ar fi impropriu sa facem vile. Blocurile in care vor fi cele 600 de apartamente vor fi P+4 cu etajul cinci retras, unde va fi locuinta tip penthouse. Pentru celelalte inca nu se stie ce inaltime vor avea. In ceea ce priveste vilele, casele insiruite vor fi cele cu care vom incepe intr-un viitor apropiat. La vile vorbim de alt segment cind vine vorba de preturi.

Fara bodyguarzi Pentru sistemul de securitate, ce varianta veti adopta?

R: Ne propunem o zona de securitate maxima. Nu o sa vedeti garduri, bodyguarzi cu ciini si masini. Vom merge pe securitatea pasiva in care atentia e distribuita mai mult spre sisteme de supraveghere inteligente, pentru ca vrem sa evitam eroarea umana. In cazul Baneasa folosim sisteme performante, camere de supraveghere, sisteme de monitorizare pe toate strazile, in parcari, subsoluri, la intrarile in blocuri.

Gradinita si scoala Cind vor fi gata gradinita si scoala?

Le-am planificat pentru 2008, in momentul in care cu siguranta vom avea peste 300 de familii care locuiesc, ceea ce presupune peste 600 de oameni. Vom demara lucrarile la centrul comunitar, cu scoala si gradinita, avind termen de finalitate 2009, cind se vor termina si cele 600 de apartamente. Altfel nimeni nu s-ar muta. Vor fi si gradini amenajate. In momentul de fata avem o amenajare japoneza cu diverse tipuri de plante, o varietate destul de mare. Exista un plan de peisagistica pentru fiecare zona. Fiecare parcela va avea un alt tip de amenajare. Pentru prima parcela am optat pentru aceasta varietate de plante.

Rasfoieste suplimentul la http://rezidential.cotidianul.ro/ Citeste mai mult despre Proiectul imobiliar Baneasa Baneasa, miniorasul de peste un miliard de euro Proiectul imobiliar Baneasa este cea mai mare investitie anuntata pina acum in Romania. Investitorii se pregatesc deja sa lanseze cea de-a doua faza a proiectului rezidential. Metroul va ajunge in Baneasa Rezidential Proprietarii de locuinte din ansamblul Baneasa Rezidential vor beneficia de scoala, gradinita, generoase spatii verzi si chiar si de biserica. Locuinta aproape de locul de munca si de mall In Baneasa, linga ansamblul rezidential se vor construi un centru comercial si un parc de afaceri. Vedetele: Apartamentele cu doua dormitoare Cele mai cautate unitati locative din ansamblul Baneasa Rezidential au fost locuintele cu doua dormitoare. Apartamente doar cu finisaje din import Pentru a-i convinge pe loc eventualii cumparatori de apartamente, dezvoltatorul complexului rezidential Baneasa a dispus ca locuintele sa fie dotate cu finisaje de calitate. Creditul cu rata de pina la 65% din venit Pentru achizitionarea unui apartament in cadrul acestui ansamblu rezidential variantele de plata sint creditul bancar si achitarea esalonata a apartamentului. Structura pentru 8,5 grade pe scara Richter Cladirile din ansamblul Baneasa sint construite sa reziste la cutremure mai mari de 8 grade pe scara Richter. Dezvoltatorul spune ca, la un astfel de cutremur, nici macar finisajele nu vor avea de suferit. Interviu. „Vom reduce putin suprafetele, astfel ca preturile apartamentelor vor fi accesibile" Componenta rezidentiala a proiectului Baneasa intra in a doua faza de dezvoltare. In luna septembrie vor incepe vinzarile noilor apartamente, care difera destul de mult de cele disponibile in prima faza. Mai multe detalii despre proiectul rezidential Baneasa puteti afla din interviul acordat pentru Rezidential de Alin Negulescu, director de vinzari in cadrul Baneasa Rezidential.