Trecerea de la statutul de turist la cel de proprietar intr-una din insulele grecesti se poate dovedi o investitie foarte profitabila. Creta ofera unul dintre cele mai bune randamente.

Doar 47.500 de euro costa proprietatea lunii in
Trecerea de la statutul de turist la cel de proprietar intr-una din insulele grecesti se poate dovedi o investitie foarte profitabila. Creta ofera unul dintre cele mai bune randamente.

Doar 47.500 de euro costa proprietatea lunii in Creta, cea mai sudica si cea mai mare insula din Grecia, lunga de peste 400 km si lata de 100 km. Cu tot cu taxe la notar si avocat, valoarea casei de vacanta nu depaseste 55.500 de euro. Proprietatea este situata in apropiere de Spili, la doar cinci minute distanta de centrul insulei Creta, de unde se ajunge cu usurinta pe plajele si coastele sudice. Dotata cu electricitate, apa si post telefonic, vila este imediat ocupabila. A fost locuita in ultimii 12 ani pina recent si poate fi renovata. De asemenea, desi aflate intr-o stare buna, instalatiile sanitare pot fi inlocuite cu sisteme moderne. Casa are un etaj, doua camere, toaleta si dus, bucatarie, hol, scari exterioare care duc la etaj, terasa si garaj, dar este pretabila in acelasi timp la modificari ulterioare, precum inca o camera la parter, ca dormitor. Singurul aspect nemodificabil al proprietatii este lipsa gradinii. Casa ofera privelistea muntilor si este ideala pentru un cuplu care doreste sa se bucure de linistea insulei grecesti la un cost redus. Totodata, locuinta se poate dovedi o investitie rentabila, astfel oferind proprietarului o modalitate de a obtine venituri.

In Creta, una dintre cele mai populare destinatii pentru turisti, sint la vinzare case de piatra sub 50.000 de euro, care poarta amprenta civilizatiei elene si care pot fi cu usurinta transformate in case de vacanta. O astfel de proprietate, situata in oraselul de tara Kavoussi, are cinci camere, gradina si costa 48.000 de euro. Proprietatea, de 200 mp, ofera o priveliste spectaculoasa, cu deschidere la mare si la munte, avind potential de a deveni o casa splendida. Orasul se afla pe coasta, la poalele muntelui Aventis, pe drumul principal dintre Sitia si Aghios Nikolaos. La doar citeva minute in apropiere se afla micuta plaja din Tholos.

Tot 50.000 de euro se cer pentru o alta proprietate, situata in cel mai mare sat din insula, Kritsa. Acesta se afla la aproximativ 11 km de cosmopolitul oras Aghios Nikolaos si se constituie ca o destinatie foarte populara printre turisti. Locuinta este construita pe doua niveluri, are bucatarie, doua camere, este conectata la electricitate si la apa si poate deveni pentru cumparatori o casa de vacanta bine situata.

Se poate achizitiona si o proprietate ceva mai scumpa, la 78.000 de euro. Situata in Karidi, un satuc traditional, linistit, aflat la 8 km de Neapolis, casa este renovata, dar pastreaza elemente specifice zonei, precum tencuiala de piatra sau ferestrele si grinzile din lemn. Dispusa pe doua etaje, locuinta ofera livingroom, bucatarie, semineu, doua dormitoare, baie, terasa si camera de depozitare. Accesul la etaje se face printr-o scara interioara de lemn.

A treia ca marime dintre toate insulele grecesti, Lesbos se afla in imediata apropiere a coastei turcesti. Este faimoasa datorita poetei Sappho care a locuit aici, dar si prin cringurile de maslini si distileriile de uzo. Nefiind o statiune turistica populara, insula are totusi proprietati scumpe. Aici, casele de vacanta depasesc pretul de 100.000 de euro. Spre exemplu, in Agios, in sudul insulei Lesbos, o proprietate mare, care poate fi transformata in mai multe apartamente, aflata in foarte bune conditii, cu utilitati si recomandata unei mari familii, costa in jur de 160.000 de euro. In schimb, o proprietate nou construita, cu nu mai mult de doua dormitoare si gradina, dar situata pe plaja Vatera, considerata cea mai frumoasa din Lesbos, costa 156.000 de euro. Pe de alta parte, mai ieftine sint apartamentele noi. Astfel, un apartament de 45 mp, care include dormitor, baie si bucatarie deschisa, costa 76.000 de euro, iar unul cu doua camere si o suprafata de 75 mp costa 117.000 de euro. Chiria pentru o vila de doua etaje si o suprafata de 100 mp din Lesbos este de aproximativ 1.000 de euro pe luna. Asadar, la o proprietate care valoreaza intre 70.000 si 100.000 de euro, amortizarea cheltuielilor de achizitie se poate face pe o perioada de sase-opt ani.

Situata in golful Saronic, la o ora si jumatate de Atena, insula Hydra pastreaza arhitectura traditionala si se dovedeste una dintre destinatiile exclusiviste ale Greciei. Pe insula este interzis accesul cu masina, aceasta devenind faimoasa pentru aerul nepoluat si pentru iahturi. Casele de vacanta sint printre cele mai scumpe dintre toate insulele grecesti, unele avind preturi ce depasesc 700.000 de euro. La 650.000 de euro gasim o proprietate construita pe trei etaje in stil grecesc traditional, din piatra si lemn solid, la doar o ora de mers cu barca de capitala elena. Casa se afla in stare excelenta, este complet mobilata, are trei dormitoare imense, doua bai, livingroom, o bucatarie dubla si doua terase mari. Totusi, sint citeva proprietati care costa in jur de 250.000 de euro. O astfel de casa de vacanta situata pe coasta este una traditionala, alcatuita din doua dormitoare, cu terasa, livingroom, bucatarie si la etaj un loc de luat masa in zilele de vara. Suprafata totala a proprietatii este de 600 mp, cu 100 mp construiti (exceptind terasa si spatiile exterioare). O vila de inchiriat in Hydra, unde pot locui in jur de cinci persoane, costa in jur de 300 de euro pe zi. Lunar, suma poate ajunge la aproape 10.000 de euro.

Rhodos, locul de intilnire de-a lungul anilor pentru culturi si continente diferite, este insula care a gazduit Colosul, statuia din bronz a zeului Helios, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Aici, o vila poate fi cumparata la preturi de 85.000-500.000 de euro. Totodata, apartamentele de trei camere in vile noi, in apropierea celebrului oras Lindos, costa peste 130.000 de euro. Situata in orasul vechi, proprietatea de 85.000 de euro are o suprafata de 100 mp, din care 61 mp construiti, are trei camere si un singur etaj. Pretul chiriei lunare pentru o astfel de casa ajunge la 405 euro. Prin urmare, chiria anuala atinge la 12.000 de euro, iar amortizarea investitiei intr-o astfel de casa se produce in sapte ani.

Cistig de vacanta In Creta, chiria pentru o vila renovata ajunge la 30-40 de euro pe zi. Chiria lunara poate astfel sa ajunga la 900-1.000 de euro. Prin urmare, o proprietate care valoreaza la achizitie 50.000 de euro poate fi amortizata ca investitie intr-un interval maxim de patru-cinci ani, mai ales ca insulele grecesti dovedesc mare potential turistic.

Rasfoieste suplimentul la http://rezidential.cotidianul.ro/


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.