O comisie prezidentiala avertizeaza ca fara o schimbare profunda decalajul cultural al Romaniei fata de tarile Uniunii Europene va creste.

Presedintele Traian Basescu are, pe biroul sau de la Palatul Cotroceni, incepind de ieri, Ra
O comisie prezidentiala avertizeaza ca fara o schimbare profunda decalajul cultural al Romaniei fata de tarile Uniunii Europene va creste.

Presedintele Traian Basescu are, pe biroul sau de la Palatul Cotroceni, incepind de ieri, Raportul Comisiei Prezidentiale privind invatamintul. Comisia prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii a incheiat redactarea raportului intitulat "Romania educatiei, Romania cercetarii". Concluziile documentului vor fi dezbatute public, in prezenta sefului statului, in 12 iulie, ora 15.00, la Palatul Cotroceni.

Documentul nu acorda decit un calificativ mediocru sistemului actual de educatie. Conform textului publicat de Administratia Prezidentiala, raportorii propun, pentru o schimbare cu adevarat profunda a sistemului de educatie, "realizarea unui memorandum pentru un pact national pentru educatie si cercetare, un angajament al tuturor fortelor responsabile, din cadrul societatii politice si civile, care considera ca viitorul Romaniei, competitivitatea si prosperitatea ei depind, intr-o economie a cunoasterii, mai mult decit oricind, de schimbarea structurala a sistemului de educatie".

Potrivit documentului, Romania este o tara confruntata cu riscuri majore, "intrucit sistemele educatiei si cercetarii nu corespund cerintelor minime ale unei societati si economii europene, in care cunoasterea este sursa cea mai importanta a dezvoltarii economico-sociale si personale". Mai mult, "autorii considera ca, fara o schimbare profunda, decalajul cultural fata de tarile membre ale Uniunii Europene va creste, iar romanii vor fi din ce in ce mai putin competitivi pe piata europeana a muncii". Ca o consecinta, amintitii autori "considera ca exista riscul ca economia sa stagneze si ca democratia sa functioneze cu sincope". In mai multe rinduri, seful statului a cerut sa nu se mai faca o confuzie intre inalta performanta a olimpicilor, care obtin rezultate stralucite doar in baza unor merite personale, si marea masa a celor care sint pregatiti in actualul sistem educational care nu este la standardele europene.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.