Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi ca trebuie sa raspunda criticilor aduse consiliului in Raportul de tara al Comisiei Europene dat publicitatii in 27 iunie, exprimindu-si indignarea in termeni diplomatici, informeaza NewsIn.

Potrivit presedintelui CSM, Anton Pandrea, raspunsul va fi redactat astfel incit "sa exprime in termeni diplomatici indignarea fata de criticile aduse de Comisia Europeana consiliului". Aceasta idee a fost sustinuta si de un alt membru al CSM, judecatorul Lidia Barbulescu, care a fost de parere ca raspunsul trebuie facut ‘in termeni diplomatici, dar fermi".

Lidia Barbulescu este direct afectata de criticile din Raportul de tara, intrucit este in incompatibilitate. Lidia Barbulescu este vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In afara ei, alti trei membri CSM sunt incompatibili. Iulian Gilca, fostul presedinte al CSM, este si presedinte al Curtii de Apel Alba. Virgil Andreies este presedinte al Curtii de Apel Cluj. Procurorul Gratiana Isac este sef de birou la DIICOT. Acestia nu pot fi obligati sa renunte la una dintre functii decit in 2010, cind le expira actualul mandat. Dan Lupascu, alt fost presedinte al CSM, a gasit chiar o solutie originala pentru a-si pastra functia de presedinte al Curtii de Apel Bucuresti: s-a autosuspendat din functie pina in 2010.

La iesirea de la sedinta CSM, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kövesi, a precizat ca aceasta este decizia plenului, dar ca din punctul de vedere al Ministerului Public mai important este sa evalueze progresele facute si sa stabileasca ce ar mai trebui facut in viitor. "Nu este important sa comentam un raport de tara, ci sa vedem ce progrese am facut si ce mai avem de facut", a declarat Laura Codruta Kövesi. Potrivit raportului CE prezentat in 27 iunie, "raspunderea si moralitatea Consiliului si a membrilor sai individuali continua sa constituie motive de ingrijorare".

Un alt motiv de ingrijorare il constituie, in opinia raportorilor CE, si potentialele conflicte de interese ale membrilor CSM. In raport se arata ca legea permite actualilor membri ai Consiliului sa aleaga intre un post permanent ca membru al Consiliului si exercitarea functiei de membru al Consiliului simultan cu exercitarea unei functii de conducere in cadrul unei instante sau in cadrul unui parchet. De asemenea, in raport este criticata si atitudinea CSM fata de chestiuni cum ar fi moralitatea membrilor sau potentialele conflicte de interese. "Consiliul a adoptat in mod constant o abordare formalista, conform careia nu poate exista o prezumtie de lipsa de integritate a membrilor CSM, afirmatiile cu privire la comportamentul contrar eticii trebuind sa fie tratate de la caz la caz", se arata in raportul CE.