Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a lansat, vineri, intr-o conferinta, un raport care arata ca 15 institutii de sanatate mintala si asistenta sociala din tara incalca drepturile omului.

Procesul de monitorizare care a stat la baza elab
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a lansat, vineri, intr-o conferinta, un raport care arata ca 15 institutii de sanatate mintala si asistenta sociala din tara incalca drepturile omului.

Procesul de monitorizare care a stat la baza elaborarii raportului "Mecanismele de protectie a persoanelor cu dizabilitati mintale din institutiile medico-sociale: de la iluzie la realitate" a inclus vizite neanuntate ale CRJ in perioada decembrie 2006-martie 2007 in diverse institutii din mai multe judete ale tarii, printre care Buzau, Hunedoara, Arad, Bihor, Sibiu. Institutiile sint spitale si sectii de psihiatrie, centre de plasament pentru copiii cu dizabilitati mintale, centre de recuperare.

Unul dintre aspectele prezentate in raport se refera la gradul de deschidere a institutiilor medico-sociale catre organizatiile neguvernamentale care se ocupa de protectia drepturilor persoanelor cu dizabilitati. Au fost situatii in care responsabilii institutiilor au apreciat ca s-ar fi impus anuntarea din timp a vizitelor. Acest lucru contravine caracterului inopinat pe care ar trebui sa-l aiba astfel de vizite de monitorizare, pentru a reflecta cit mai bine realitatea cotidiana. Vizita la Spitalul de Psihiatrie "Gheorghe Preda" din Sibiu a fost obstructionata din cauza refuzului manifestat de catre responsabilii institutiei. Ei au ignorat pe de o parte acordul existent intre CRJ si Ministerul Sanatatii Publice, iar pe alta parte au invocat "prevederile regulamentului de ordine interioara", potrivit carora s-ar interzice tertilor sa viziteze institutia fara acordul directorului, dupa cum arata raportul.

O alta problema abordata a fost cea a evaluarii mecanismelor de inregistrare si solutionare a plingerilor pacientilor si respectarea celorlalte drepturi ale lor. "Reglementarile interne in materie stabilesc ca toate institutiile care acorda ingrijiri de sanatate mintala au obligatia sa infiinteze un registru special pentru inregistrarea plingerilor inaintate de pacienti, iar conducerea unitatii trebuie sa raspunda in scris la ele cu privire la incalcarea drepturilor pacientilor. Din cele 15 judete monitorizate de CRJ, doar intr-unul s-a inregistrat o plingere, referitoare la calitatea hranei", spune Georgiana Pascu, manager de program in cadrul Centrului de Resurse Juridice.

In institutiile medico-sociale vizitate de monitorii CRJ au mai fost constatate o serie de probleme care vizeaza masurile de restrictionare a libertatii de miscare a rezidentilor, care se pling de comportamentul agresiv al personalului si al unora dintre colegi. Desi lovirea rezidentilor si "sanctionarea" lor constituie infractiuni prevazute in Codul penal, CRJ nu cunoaste nici un caz in care cei vinovati sa fi fost trasi la raspundere in conformitate cu prevederile legii, mai arata raportul elaborat de Centrul de Resurse Juridice.

Mai mult de 10.000 de persoane cu probleme de sanatate mintala sint beneficiare ale sistemului de sanatate pentru bolnavi cronici intr-un singur an, conform estimarilor Centrului National de Sanatate Mintala, iar peste 6.000 de persoane cu dizabilitati intelectuale traiesc in centrele de recuperare si reabilitare neuropsihica, conform statisticii ANPH.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.