• carte + „Armele secrete" este un volum de povestiri semnat Julio Cortázar, recent aparut la Editura Humanitas. Publicata in 1959, cartea este o mostra a felului in care scriitorul argentinian reuseste sa transforme intimplarile banale in descoperiri neasteptate. Povestirea „Funigei", cuprinsa in aceasta colectie, a stat la baza filmului „Blowup", regizat de Michelangelo Antonioni.

- Romanul „Relicva" de Douglas Preston si Lincoln Child, lansat recent la Editura Rao, este un alt thriller stufos si plin de clisee care o sa va adoarma pe plaja. Cu o poveste plasata in jungla Amazonului si mutata pe neasteptate in Muzeul de Istorie Naturala din New York, bintuita de entitati dubioase si greu de identificat si impodobita cu niste „crime atroce" si misterioase. Inca un roman din scoala Dan Brown, cu variatiuni pe aceeasi tema .

• muzica

+ "We Are the Night" este cel mai recent album al duoului britanic Chemical Brothers, hipercunoscut pe scena muzicii electronice. Chiar daca majoritatea criticilor ii suspecteaza pe cei doi ca si-au „updatat" stilul pentru a face fata noului val electro, cel de-al saselea lor album recicleaza convingator euforia care i-a facut celebri, chiar daca, pe alocuri, suna prea „a discoteca". Printre artistii care au fost invitati sa colaboreze la acest disc se numara Klaxons si Fat Lip, de la Pharcyde.

- Trupa The Corrs n-a fost niciodata sclipitoare: piese melodioase, echilibrate, membrele trupei - niste frumuseti, dar cam atit. Una dintre cele trei fete, Andrea Corr, a lansat de curind un album solo, „Ten Feet High", care dubleaza soundul irlandez al trupei din care facea parte, cu accente de pop „mamos-prietenos", dupa cum a formulat un critic, si pasaje electro. Pe scurt, unul dintre acele albume de la care nu-ti ramine nimic dupa ce le-ai ascultat.

• inventii

+ Una dintre inventiile care, folosite corect, pot fi foarte hot este medicamentul care provoaca amnezie, aflat acum in teste in laboratoarele de la Harvard. Cercetatorii l-au folosit cu succes pentru a inlatura amintirile experientelor traumatizante prin care au trecut citiva adolescenti. Cu toate acestea, se pot gasi rapid si intrebuintari mai putin inspirate, prin care ar putea deveni nu doar unhot, ci si periculos.

- Un italian pasionat de tehnologie, dar si de nemuritorul cub rubic s-a gindit sa-si imbine pasiunile. Rezultatul: LEGO Rubik Utopy, un dispozitiv care nu face nici mai mult, nici mai putin decit sa strice toata distractia. Adica sa rezolve automat cubul rubic. Are senzori de miscare si motorase care deplaseaza partile cubului dupa un algoritm care te va ajuta sa le demonstrezi tuturor ca dificultatea rezolvarii acestui joc ar fi, de fapt, o superstitie.