Real Madrid a platit pentru Beckham 36 de milioane de euro gruparii Manchester United in 2003, iar in cei patru ani cit a evoluat la actuala campioana a Spaniei jucatorul a umplut vistieria clubului cu peste 440 dee milioane de euro, potrivit estimarilor directorului de marketing al clubului spaniol, Jose Angel Sanchez.

In primele sase luni petrecute de englez la Madrid, gruparea a vindut un milion de tricouri cu numele acestuia. In urmatorii doi ani, Real Madrid si-a marit cu 60 la suta vinzarile de produse promotionale, pina la 53 de milioane de euro, si cu 137 la suta veniturile provenite de la sponsori (pina la 44 milioane de euro). "As" mentioneaza ca Beckham a fost unul dintre "galacticii" creati de fostul presedintele al clubului, Florentino Perez. "Un alt stil de a face fotbal, care a transformat Madridul in clubul cu cele mai mari venituri din lume", potrivit agentiei Deloitte.

Cotidianul spaniol scrie ca prezenta lui Beckham la Real Madrid a fost o afacere atit pentru club, cit si pentru jucatorul in virsta de 32 de ani. Pe terenul de joc, rezultatele au fost destul de slabe: o Supercupa in primul sezon si titlul cistigat anul acesta, in ultimul sau meci pe Bernabeu. Dar, valoarea sa economica este apreciata in prezent la 162 de milioane de euri, potrivit expertilor in domeniu.

Beckham va incepe o noua etapa, atit ca sportiv, cit si ca marca comerciala. Desi 50 la suta din americani nu stiu cine este Beckham, jucatorul englez va fi ajutat in incercarea de a se face cunoscut de sotia sa, cintareata Victoria Adams, dar si de noul sau reprezentant in SUA, Simon Fuller, creatorul emisiunii American Idol si manager al grupului Adams.

Ultimele contracte ale lui Beckham prevad procente din cistiguri pentru fotbalist. Acordul pe cinci ani cu Los Angeles Galaxy (185 milioane de euro) include si un procent din vinzarile de tricouri si de bilete. De asemenea, in contractul cu Adidas, de 14,7 milioane de euro pe an, se mentioneaza ca lui Beckham ii revin doua treimi din veniturile obtinute in urma vinzarilor de pantofi Predator si alte articole. La toate aceste sume se adauga 6,6 milioane de euro de la Motorola, 5,9 milioane de euro de la casa producatoare de parfumuri Coty si 2,9 milioane de euro de la Pepsi. Beckham va debuta la echipa americana pe 21 iulie, intr-un meci amical cu Chelsea. (V.D.)

Beckham stie si fotbal