Ce am retinut dupa toata tevatura cu dragostea imposibila dintre Elena Basescu si Andrei Hrebenciuc?

Ca acesti tipi (din grupul baietilor de bani gata sau de „politicieni de-a gata" mai fac parte si baiatul lui Dorin Cocos si Erbasu jr.) se constituie intr-o casta. Indiferent de orientarile politice (stiu, uneori e prea mult spus) ale parintilor, ei simt nevoia sa fie cu totii impreuna. Pentru ca ii uneste, de fapt, acelasi traseu in viata. Nu o sa fac acum critica copiilor care primesc totul de-a gata. O sa remarc doar ca exista un spirit de casta incredibil care se afirma puternic in societatea noastra de azi. Nu doar baietii de bani gata se aduna in acelasi grup. Intelectualii din Romania se definesc mai usor ca fiind parte dintr-un grup decit ca fiind individualitati puternice in sine. Exista citiva „dominatori", iar restul constituie un grup de figuri mult mai putin cunoscute de sustinatori. Patapievici a tinut sa-i faca repede certificat de „mare intelectual" unui coleg de grup doar pentru ca, la un moment dat, au impartit aceleasi credinte politice.

Sub numele de „elita" se ascunde de prea multe ori o dorinta puternica de dominatie prin spirit de casta. Conteaza mai putin ce faci, conteaza mult ce recomandari ai. Este o ierarhizare care omoara spiritul critic si spiritul liber, macar ideal vorbind, ale intelectualului.

Dominatia prin fonduri si functii, instaurata de PSD printre „intelectualii sai" (Simion, Buzura si altii asemenea), a fost echilibrata mai mereu de intelectualii din zona GDS & Humanitas, virusati insa de dorinta armoniei totale in tot ce inseamna opinie politica sau culturala. Dorinta de exclusivism (de apartenenta clara la un grup, de legitimare a neofitilor dupa probe initiatice clare) nu face decit sa indice spiritul inca slab al culturii „personalitatii" adevarate in Romania. Citeva figuri impunatoare prin mediile intelectuale nu inseamna nimic cita vreme dialogul e inhibat de mecanismele apartenentei sau ale adularii. Aceeasi grupare pe caste se repeta incapatinat in mai toate mediile sociale. Si e plicticos.