Polemicile dintre primarul general al Capitalei, Adriean Videanu (foto), si edilii sectoarelor 1 si 5, Andrei Chiliman si Marian Vanghelie, pe tema Parcului Bordei s-au acutizat. Contestatarii lui Videanu sustin ca acesta il sprijina pe actualul p
Polemicile dintre primarul general al Capitalei, Adriean Videanu (foto), si edilii sectoarelor 1 si 5, Andrei Chiliman si Marian Vanghelie, pe tema Parcului Bordei s-au acutizat. Contestatarii lui Videanu sustin ca acesta il sprijina pe actualul proprietar al parcului, Costel Costanda. Mai mult, in intreaga afacere ar fi implicati, pe langa presedintele Traian Basescu (cel care i-a aprobat lui Costanda schimbul de terenuri in urma caruia a devenit posesor al parcului) si cercul lui de interese, cuplul Udrea-Cocos, Radu Berceanu, Alexandru Bittner si patronul de la Bog'art - un partener de afaceri al lui Videanu.
In cadrul unei conferinte de presa organizate chiar in fata Parcului Bordei, edilul Sectorului 1 Andrei Chiliman, a afirmat ca primarul general Adriean Videanu lucreza in interesul lui Costanda si in detrimentul interesului cetatenilor Capitalei. "Domnul Adriean Videanu se manifesta ca primarul lui Costanda si nu ca primar general al Capitalei. Graba cu care se incearca incheierea afacerii Bordei ne conduce cu gandul la un singur lucru: Videanu vrea sa ingroape un dosar dubios, prin care se fura bucurestenilor Parcul Bordei", a declarat primarul Chiliman. Mai mult, acesta a acuzat "trocul" pe care il sustine edilul sef al Capitalei. "Adriean Videanu propune sa faca troc cu interesele cetatenilor. Adica, iar aici il citez pe domnia sa, Costanda este dispus sa renunte la daunele materiale daca i se aproba construirea de blocuri cu zece nivele in acest parc. Practic, intalnirea mediata de primarul general este un santaj, prin care consilierii municipali ar aproba PUZ-ul in schimbul scutirii de la plata daunelor. Este o actiune premeditata care-i va inlesni lui Costanda distrugerea parcului Bordei", a continuat Andrei Chiliman.
Cercul de interese
La randul sau, Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti si primar al Sectorului 5 l-a acuzat, ieri, pe presedintele Traian Basescu, care, in perioada cand a fost primar general al Capitalei, a facut, cu incalcarea legii, schimbul de terenuri intre Satul Francez si Parcul Bordei. Practic, modul prin care Costanda a dobandit parcul. El a prezentat si cercul de interese in acest schimb de terenuri, alcatuit din Traian Basescu, Radu Berceanu, Adrian Videanu, Elena Udrea si Alexandru Bittner. Potrivit lui Vanghelie, schimbul de terenuri este nul, ilegal, si constituie o infractiune. Primarul Sectorului 5 sustine ca in partea stanga a Satului Francez printre proprietarii de ternuri se numara Berceanu, Videanu si Raul Doicescu patronul de la Bog'art. Iar Satul Francez este acum administrat de oamenii grupului Udrea - Cocos si Bittner. Vanghelie considera ca pionul principal este Elena Udrea, o profitoare a tuturor regimurilor (inclusiv a celui PSD), si care actualmente este puntea de legatura catre Traian Basescu, Adrian Videanu si alti oameni de afaceri.
Solutia Vanghelie
Primarul Sectorului 5 are si solutii pentru omologul sau de la Capitala. Videanu poate emite o dispozitie de primar prin care se anuleza dispozitia data la vremea respectiva, iar omul de afaceri Costel Costanda sa fie actionar la Satul Francez. Vanghelie il acuza pe primarul general ca nu a trimis un reprezentant juridic la proces si a atentionat asupra faptului ca nu este prima data cand Primaria Capitalei, daca doreste sa piarda un proces, nu este reprezentata in instanta de nimeni. In calitate de presedinte al PSD Bucuresti, Vanghelie a tinut sa precizeze ca reprezentantii social-democrati din Consiliul General nu vor vota Planul Urbanistic Zonal (PUZ), sub sanctiunea excluderii din partid si din Consiliul General. In cadrul unui Comitet Executiv, ieri, la PSD Bucuresti s-a stabilit ca, daca un consilier va vota PUZ-ul care sa permita transformarea parcului in ansamblu de locuinte, sa fie dat afara din partid si din Consiliul General. PUZ nu se poate vota decat cu doua treimi. Potrivit algoritmului, fara votul reprezentantilor PSD din cadrul CGMB, nu se poate aproba PUZ-ul, iar terenul detinut de Costanda va ramane parc.
Jalnic si ipocrit
Primarul general al Capitalei a raspuns acuzatiilor lansate la adresa sa de edilii Sectoarelor 1 si 5. In opinia lui Videanu, Andrei Chiliman da dovada de ipocrizie in demersul sau privind salvarea spatiilor verzi. Cat despre Vanghelie, Videanu spune ca acesta este jalnic si nu isi depaseste conditia, lansandu-se agresiv si incoerent in niste acuzatii false. "Lanseaza afirmatii pur politicianiste si demagogice", fara ca cei doi edili sa aiba insa reale preocupari administrative in privinta spatiului verde. "Eu nu reprezint interesele private ale domnului Costanda. Nu sunt portavocea lui Costanda, dar sunt obligat sa fiu portavocea respectarii legii. Le amintesc celor doi primari ca nerespectarea unei hotarari judecatoresti constituie infractiune", a declarat Videanu.
Un schimb pagubos pentru bucuresteni
Costica Costanda a intrat in posesia terenului de 3,3 hectare de pe malul lacului Floreasca, delimitat de bulevardul Aviatorilor, bulevardul Mircea Eliade si strada Turgheniev - vizavi de parcul Herastrau -, in septembrie 2003, in urma unei dispozitii de primar general data pe Legea 10/2001.
Terenul respectiv a fost obtinut la schimb cu altele pentru care omul de afaceri cumparase de la fostii proprietari drepturile litigioase, castigand apoi, in instanta, procesele de retrocedare. Astfel, pentru 18.000 de metri patrati de teren din zona Satului Francez, Costanda a primit 33.000 de metri patrati de teren in strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Aviatorilor 110-112, Sector 1, adica actualul amplasament al parcului Bordei. Mootivul a fost ca "terenul din Soseaua Nordului are coeficienti edilitari mai favorabili", iar valoarea terenului este mai mare si se justifica compensarea. Altfel spus, cum in parc nu exista utilitatile de pe terenul din Satul Francez, functionarii care se ocupa de aplicarea Legii 10/2001 au cazut de acord ca suprafata de parc retrocedata lui Costanda sa fie mai mare decat cea revendicata. Potrivit prevederilor urbanistice in vigoare, reglementate prin Planul Urbanistic General (PUG), Costanda nu poate sa construiasca pe o suprafata mai mare de 15 la suta din actuala intindere a parcului, iar cladirile nu pot sa aiba o inaltime mai mare de parter plus doua etaje. Cu toate acestea, potrivit sentintei Curtii de Apel, Costanda a obtinut dreptul de a construi pe o treime din suprafata parcului un ansamblu de imobile cu o inaltime de parter si patru etaje. Plus despagubiri de 17 milioane de euro, la care se adauga penalizari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.