Baseball-ul si fotbalul atrag tot mai multi adepti in Japonia, in timp ce sportul traditional al niponilor ramine fara practicanti.

Sora neajutorata a baseball-ului, oina traditionala romaneasca a devenit un sport care respira doar prin intermediul aparatelor. Povara sporturilor desuete se rasfringe inclusiv asupra traditionalistei Japonii, care se confrunta cu o lipsa tot mai mare de interes pentru sportul istoric sumo. Un recent sondaj al autoritatilor nipone a scos la iveala o aplecare in continua crestere a asiaticilor pentru sporturile de import americane - baseball - sau europene - fotbal. In timp ce doar 18,3 la suta din japonezi vizioneaza sumo, baseball-ul se bucura de atentia a nu mai putin de 51,1 la suta dintre niponi, iar fotbalul - 22,8 la suta. Una dintre cauzele identificate de autoritatile care se ocupa de statistica in statul asiatic ar fi faptul ca, in ultimii ani, Japonia n-a mai avut vreun yokozuna, cel mai inalt grad din sumo. Scaderea popularitatii luptatorilor cu gabarit depasit reiese si din faptul ca nici un luptator de sumo nu se regaseste in primii zece sportivi niponi.

Federatia Japoneza de Sumo a tras semnalul de alarma o data cu cel mai recent concurs de recrutare a viitorilor luptatori, care, in cele din urma, a trebuit sa fie anulat din cauza ca, pentru prima data in istorie, nu s-a inscris nimeni. Marele turneu de sumo de la Nagoya ar fi trebuit sa fie al saselea concurs anual de recrutare. Nici cel mai popular dintre cele sase, turneul de la Osaka, nu se poate mindri cu performante extraordinare, in conditiile in care nu a aliniat la start mai mult de 100 de participanti in ultimii sase ani.

O alta cauza a indepartarii niponilor de sportul lor traditional ar putea sa fie si incidentul din urma cu o luna, cind un tinar de 17 ani a decedat in urma unui antrenament mai solicitant. Adolescentul se pregatea pentru cel de-al doilea turneu din cariera, dupa ce-si facuse debutul in mai. Tokitaizan s-a simtit insa rau in urma unui antrenament dur si a fost transportat la spital, decedind insa in urma unui atac de cord. Politia cerceteaza cauzele decesului, dupa ce i s-au descoperit zgirieturi si urme de lovituri pe fata.

Internautii au gasit explicatia disparitiei sumo