Departamentul de Stat al SUA a retras 60.000 de vize de munca promise luna trecuta strainilor cu studii superioare care sperau sa devina cetateni americani.Imigrantii din SUA au manifestat de multe
ori pe strazi cerind drept de munca Avocatii imigrantilor legali din SUA au protestat fata de decizia autoritatilor americane privind retragerea vizelor promise pentru anul 2007 strainilor care au cerut acordarea rezidentei permanente pe baza aptitudinilor lor profesionale. Hotarirea anuleaza promisiunea Departamentului de Stat din 13 iunie, in care se vorbea despre sansa oferita, timp de doua luni, tinerilor imigranti profesionisti care doresc sa obtina „cartea verde". Departamentul de Stat a revenit acum asupra promisiunii facute, precizind ca cele 60.000 de vize nu mai pot fi aprobate din cauza intentiei Serviciului de Imigratie de a reduce numarul acestora. Asociatia avocatilor imigrantilor a acuzat cele doua agentii guvernamentale ca se joaca cu soarta oamenilor si fac farse pe seama lor. „Imigrantii respecta regulile, fac tot ce trebuie si, brusc, fara nici un preaviz sau explicatie li se inchide usa-n nas", sustine Kathleen Campbell Walker, presedintele asociatiei. Pentru a aplica, imigrantii trebuie sa treaca examene medicale si sa-si dovedeasca, cu acte, pregatirea si calificarile profesionale si faptul ca sint angajati in SUA. Cererile sint procesate pe principiul „primul venit-primul servit". Mii de medici si ingineri care lucreaza cu vize temporare s-au zbatut saptamini intregi pentru a-si pune la punct documentele si s-au trezit ca autoritatile au decis sa nu mai accepte nici o cerere de acest gen. Departamentul de Stat a anuntat ca va accepta cereri pentru vizele din 2008 incepind din 1 octombrie.

Numarul imigrantilor legali care vor sa devina cetateni ai SUA este tot mai mare, spun oficialii, din cauza cresterii iminente a taxelor din procesul de naturalizare si sentimentului de insecuritate in rindul imigrantilor. Numarul noilor cetateni americani a crescut constant de la 463.204 in anul 2003 la 702.589 in 2006. O crestere importanta s-a observat in 2007, cind numarul cererilor a sporit in fiecare luna, ajungind de la 65.782 in decembrie 2006 la 115.175 in mai 2007.

Peste 4.000 de americani au depus juramintul de credinta saptamina aceasta, dintre care 1.000 de oameni veniti din 75 de tari au jurat credinta SUA in Castelul Cenusaresei din Parcul Walt Disney din Florida. In Irak, 325 de soldati straini, inrolati in armata SUA, au depus, recent, juramintul de credinta in cadrul unei ceremonii. Potrivit noilor prevederi legale, din 30 iulie, taxa pentru obtinerea cetateniei americane va costa 675 de dolari, cu 69% mai mult decit pina acum.