"Ministerul ii va da pe mana cel mai bun instrument posibil", a spus Iorgulescu. "Suntem in termen", a completat Iorgulescu, referindu-se la pasii care au fost facuti pana la data de 7 septembrie, cand va avea loc Festivalul "George Enescu". Mai puti
"Ministerul ii va da pe mana cel mai bun instrument posibil", a spus Iorgulescu. "Suntem in termen", a completat Iorgulescu, referindu-se la pasii care au fost facuti pana la data de 7 septembrie, cand va avea loc Festivalul "George Enescu". Mai putin asigurarea instrumentului, care va fi "urmatorul pas". "Vioara a fost clasata, ea se afla la Muzeul National de Arta si pasii urmatori sunt asigurarea viorii si concursul. Obiectivul concursului este reintroducerea in circuitul artistic a acestei viori, instrument care are valoare de patrimoniu national, fiind introdusa recent in categoria tezaur. Este, asadar, un bun de patrimoniu si facem toate demersurile pentru a gasi varianta ca acest instrument sa circule in tara si peste hotare", a spus Adrian Iorgulescu. Vioara Stradivarius Elder 1702 este bun de patrimoniu, clasat in categoria "tezaur" si se supune regimului legal de protejare a patrimoniului cultural national mobil prevazut de Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil.
Cumparata cu 70.000 de franci elvetieni
Iorgulescu a precizat ca vioara Stradivarius Elder 1702 va fi asigurata prin grija proprietarului, care este statul roman, insa ea trebuie sa fie evaluata pentru a se stabili suma cu care va fi asigurata, in acest sens urmand sa fie facute demersuri la specialistii Bancii Nationale a Romaniei. "Fireste, Stradivarius are si ea un pret, ea a fost cumparata cu un pret, in 1956, si i-am rugat pe specialistii Bancii Nationale sa ne faca progresia pretului, o estimare cat ar insemna in momentul de fata suma cu care a fost cumparata in 1956, adica 70.000 de franci elvetieni. Vom sti aproximativ cat face ea in dolari sau in euro in acel moment, iar aceasta va fi suma de asigurare", a explicat Adrian Iorgulescu, care a adaugat ca nu s-a hotarat inca la ce firma se va face asigurarea, dar ea va fi "una importanta". Ministrul a facut o paralela cu suma de evaluare a viorii Guarnieri (aflata la Muzeul George Enescu), care este de doua milioane de euro, precizand ca "probabil Stradivarius are o valoare mai mare".
Ministrul a declarat ca nu stie cine a facut evaluarea viorii Guarnieri. Oricum, vioara Stradivarius va fi asigurata inainte de concursul ce-l va desemna pe detinatorul ei, a promis ministrul Iorgulescu.
Candidatului desemnat castigator i se va incredinta vioara pentru o perioada de cinci ani, in baza unui contract ce va fi incheiat in termen de 60 de zile lucratoare de la data semnarii procesului verbal de consemnare a rezultatului de catre membrii comisiei de concurs. Castigatorul concursului se obliga sa respecte regulamentele legale referitoare la protejarea patrimoniului national mobil si la exportul bunurilor culturale mobile, a precizat Ministerul Culturii.
"Ca un Ferrari ultimul tip"
"Concursul pentru incredintarea spre folosinta a viorii este deschis tinerilor violonisti romani, cetateni romani, cu varsta intre 25 si 35 de ani impliniti la 1 septembrie 2007.
Comisia va fi alcatuita din violonisti de prestigiu, personalitati ale vietii muzicale romanesti si internationale, membri ai juriului Concursului International "George Enescu", sectia vioara. Candidatului desemnat castigator i se va da vioara", a spus Iorgulescu. Ministrul a explicat acest criteriu de varsta prin aceea ca "un instrumentist, ca si un sportiv, isi atinge maximum de valoare undeva pe la 25-30 de ani" si "dupa 35, 40 de ani daca nu a ajuns la acest potential nu-l mai poate depasi pentru ca tehnic nu mai face fata".
Ramanand la impresii sportive, ministrul a mai spus ca a poseda un Stradivarius este similar cu "a avea la dispozitie un Ferrari ultimul tip". "Este un cec in alb care propulseaza la cel mai inalt nivel un instrumentist, pentru multi tineri fiind un element de propulsare. Au venit la noi unii violonisti de mana a doua sau a treia, unii faceau si playback. Avand o vioara Stradivarius, au facut sala arhiplina. Asa se intampla si in strainatate pentru ca multi vin in sala de concert ca sa auda vioara Stradivarius si abia dupa sa vada ce performante are interpretul".
n
Guarnieri, evaluata fara autorizatie
Potrivit Laurei Manolache, directorul Muzeului "George Enescu", vioara Guarnieri a fost evaluata la suma de 2 milioane de euro de Cezar Marin, expert acreditat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) pentru clasarea unui asemenea bun. "Cezar Marin nu are autorizatie de evaluare, ci de clasare a unui astfel de instrument. Nu stiu daca evaluarea poate fi recunoscuta. Nu stiu daca expertul poate emite un certificat de evaluator. Am apelat la Cezar Marin pentru ca nu exista in Romania o persoana autorizata in acest sens", a spus Laura Manolache, citata de Mediafax. Ea a precizat ca vioara Guarnieri nu a fost clasata in patrimoniul cultural national, categoria tezaur, deoarece clasarea ar impune, potrivit legislatiei din domeniu, ca instrumentul sa nu mai fie atins. Totusi, vioara Stradivarius a fost clasata recent in categoria tezaur a patrimoniului cultural national si urmeaza sa fie data prin concurs, spre folosinta, unui tanar muzician roman.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.