Presedintele bulgar, filat de serviciile speciale
Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov si alti politicieni de la Sofia au fost urmariti de Serviciul National de Securitate bulgar. Seful statului, presedintele Miscarii pentru Drepturi si Libertati Ahmed Dogan, fostul primar al Sofiei Stefan Sofianski, liderul nationalist Volen Siderov si fostul ministru al Agriculturii Ventislav Varbanov au fost spionati de Serviciul National de Securitate, sustine Nikolai Markov, un fost oficial al NSO. Afirmatiile sale au starnit o furtuna politica, dupa ce a afirmat ca serviciile speciale bulgare strang informatii despre persoanele pe care le supravegheaza si pe care apoi le utilizeaza in scopuri politice.
Opozitia a cerut imediat instituirea unui comitet ad hoc pentru a verifica afirmatiile. (D.E.)
Alti romani din Gaza cer evacuarea
Ambasada Romaniei la Tel Aviv a primit circa 70 de noi cereri de evacuare din Fasia Gaza, depuse de cetateni romani, inclusiv din sudul regiunii, a anuntat ieri purtatorul de cuvant MAE, Ilie Banica, citat de Mediafax. Potrivit lui Banica, este vorba mai ales de femei si copii, dar si de cativa barbati care au cetatenie romana. Ambasada este in contact cu autoritatile israeliene pentru stabilirea momentului viitoarei actiuni de evacuare, iar autoritatile romane vor colabora si cu Iordania si Egiptul in aceasta actiune, a mai spus purtatorul de cuvant al MAE. Un prim lot de romani din Gaza a fost repatriat deja in cursul lunii iunie. (D.E)
Fara vize in Bosnia si in Serbia
Romanii vor putea calatori in Bosnia si Hertegovina si in Serbia fara viza, doar in baza pasaportului si a unei asigurari de calatorie valabile. In cazul Serbiei, decizia Belgradului a fost anuntata miercuri de consulul general al Serbiei la Timisoara, iar pentru Bosnia Hertegovina informatia a fost facuta publica ieri de ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, la finalul primei zile a reuniunii ministrilor de Interne din sud-estul Europei. Spre deosebire de calatoriile in tarile UE, romanii nu pot trece de granita cu Serbia doar pe baza buletinului, avand nevoie si de pasaport. Pana acum, timpul de asteptare pentru eliberarea vizelor era de minimum 20 de zile. Traseul prin Serbia spre Europa Occidentala scurteaza ruta cu cel putin 100 de kilometri. (D.E.)
Berlinul, cu ochii pe tandemul romano-bulgar
Reformele vor fi mai usor de infaptuit in Bulgaria decat in Romania, din cauza conflictului existent intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat, ieri, ministrul german de Externe, Frank Walter Steinmeier. Motivul pentru care UE a decis sa nu impuna sanctiuni in cazul tandemului romano-bulgar a fost faptul ca acesta face eforturi pentru a realiza progrese, a adaugat seful diplomatiei berlineze. Dar aceste reforme vor fi mai usor de infaptuit in Bulgaria decat in Romania, unde exista un conflict intre presedintele Basescu si premierul Tariceanu, a precizat el. Comisia Europeana a incercat sa realizeze un raport cat mai real si sa nu ascunda deficitele majore cum ar fi lupta impotriva coruptiei, a conchis Steinmeier. (D.E.)