Congresul SUA l-a amenintat pe presedintele George W. Bush cu reducerea cheltuielilor pentru extinderea sistemului defensiv american destinat contracararii eventualelor amenintari balistice iraniene sau nord-coreene, scrie Washington Post in editia d
Congresul SUA l-a amenintat pe presedintele George W. Bush cu reducerea cheltuielilor pentru extinderea sistemului defensiv american destinat contracararii eventualelor amenintari balistice iraniene sau nord-coreene, scrie Washington Post in editia de ieri. Comitetul senatorial pentru Afaceri Militare a recomandat Senatului american reducerea fondurilor alocate instalarii a zece rachete interceptoare in Polonia si a unei statii radar in Cehia, detaliaza cotidianul citat, sustinand ca decizia senatorilor americani ar fi fost motivata nu atat de considerente de ordin tehnic, cat mai ales de ratiuni de politica externa. "In raportul sau cu privire la proiectul de lege vizand cheltuielile militare, comitetul senatorial invoca opozitia Moscovei si declara ca orice finantare trebuie amanata pana la finalizarea negocierilor ruso-americane la nivel guvernamental", noteaza Washington Post. Comitetul pentru afacerile militare din Senatul american atrage atentia ca implicarea NATO in sistemul de aparare antiracheta in Europa va costa SUA cel putin 4 miliarde de dolari pana in 2013. Astfel, Senatul ar putea sa se alature pozitiei Camerei Reprezentantilor, care luna trecuta a diminuat cu 40 milioane de dolari finantarea solicitata de Administratia Bush pentru instalarea componentelor scutului american antiracheta in Europa. Anterior, comitetul de profil din Camera Reprezentantilor a recomandat scaderea cu 160 milioane de dolari din suma totala de 310 milioane de dolari, ceruta de actuala Administratie de la Washington pentru instalarea a zece rachete interceptoare in Polonia si a unui radar in Cehia. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.