Alaturi de acestea, in finala s-au mai calificat templele de la Angkor (Cambodgia), Palatul Alhambra din Granada (Spania), Biserica bizantina Sfanta Sofia din Istanbul (Turcia), Templul Kiyomizu (Japonia), Piata Rosie din Kremlin (Rusia), Castelul Ne
Alaturi de acestea, in finala s-au mai calificat templele de la Angkor (Cambodgia), Palatul Alhambra din Granada (Spania), Biserica bizantina Sfanta Sofia din Istanbul (Turcia), Templul Kiyomizu (Japonia), Piata Rosie din Kremlin (Rusia), Castelul Neuschwanstein (Germania), Statuia Libertatii din New York (Statele Unite), statuia lui Iisus care domina orasul Rio de Janeiro (Brazilia), Opera din Sydney (Australia) si orasul vechi Timbuktu (Mali).
Cele 21 de finaliste au fost anuntate in ianuarie 2006, din 77 de situri culturale alese de un juriu format din arhitecti prestigiosi si fostul director general al UNESCO, Federico Mayor. Campania pentru desemnarea celor sapte noi minuni ale lumii a fost initiata de regizorul elvetian Bernard Weber, dupa ce rebelii talibani au distrus, in 2001, statuile uriase ale lui Buddha din Bamiyan, Afganistan. "Ideea a fost sa stimulam dialogul cultural si respectul cultural reciproc", a indicat Tia Viering, purtator de cuvant al acestei campanii. Cele sapte noi minuni ale lumii vor fi anuntate sambata, in cadrul unei ceremonii televizate, retransmise de pe un stadion din Lisabona.
Orasul Petra din Iordania O lovitura publicitara
Initiativa care vrea sa recreeze popularitatea celor sapte minuni ale antichitatii are parte si de critici. "Campania nu este nici democrata nici stiintifica", a indicat Nicole Bolomey, specialist din cadrul UNESCO. Potrivit acesteia, atentia este astfel focalizata asupra unui numar mic de monumente celebre si deturnata de la siturile care sunt cu adevarat in pericol, o initiativa opusa celei dupa care se ghideaza UNESCO pentru a defini Patrimoniul Mondial. "Taj Mahal nu risca sa se prabuseasca maine, dar alte situri din India sunt in pericol", a subliniat Bolomey. In mai, Academia chineza a Marelui Zid a facut un apel la chinezi pentru a vota in masa pentru monumentul national. "Marele Zid chinezesc si-a ratat sansa in urma cu 2000 de ani, atunci cand grecii au desemnat cele sapte minuni ale lumii. Ar fi regretabil sa se mai intample inca o data acest lucru", a spus Academia. De cealalta parte, responsabilii culturali din Cambodgia se indoiesc de faptul ca principala atractie turistica a tarii, templele de la Angkor, va fi aleasa: "Putini cambodgieni au acces la internet si, chiar daca tot poporul ar vota, nu ar fi suficient", a comentat Sim Sarak, directorul general al Ministerului Culturii de la Phnom-Penh. Secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichitati al Egiptului, Zahi Hawass, a calificat concursul drept "o lovitura publicitara". Piramidele egiptene de la Gizeh, singura minune din antichitate care a mai ramas in picioare, a fost declarata neeligibila de catre organizatori pentru ca "este deja o minune de onoare a lumii". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.